Wat zijn de eerste symptomen van de premenopauze bij 35 jaar?
Gevraagd door: Benjamin Heijman | Laatste update: 8 juli 2025Score: 4.9/5 (19 stemmen)
In het begin van de perimenopauze zijn je menstruaties nog redelijk regelmatig, maar hoe dichter je bij de menopauze komt, hoe meer veranderingen er optreden. Menstruaties komen korter op elkaar of er zit juist meer tijd tussen. Het bloedverlies kan zwaarder zijn of juist lichter worden dan je gewend was.
Wat zijn de symptomen van de perimenopauze bij 35 jaar?
Vanaf 35 jaar begint de productie van de eierstokfollikels (met eicellen) af te nemen. In de premenopauze begint dat proces te versnellen en wordt de werking van de hormonen daarbovenop onregelmatig. Pas op, een onregelmatige ovulatie is niet synoniem voor onvruchtbaarheid.
Hoe weet ik of ik in de premenopauze zit?
Premenopauze en de menstruatie
Wanneer de cyclus van je menstruatie eenmaal duidelijk verandert – vaak gaat dit samen met opvliegers en (nachtelijk) transpireren – dan weet je dat je in de pre overgang bent. Deze periode wordt ook wel de peri-menopauze genoemd ('peri' betekent 'in de buurt van').
Hoe weet je of je in de vroege overgang zit?
De klachten bij een te vroege overgang zijn ongeveer hetzelfde als bij een 'normale' overgang. Denk aan opvliegers, veel zweten 's nachts, pijn bij de seks en klachten bij het plassen.
Wat zijn de eerste tekenen van de premenopauze?
- Opvliegers: Een plotseling gevoel van warmte in het gezicht en op de borst, vaak gepaard gaand met zweten.
- Vaginale droogheid: Een afname van vocht in het vaginale gebied.
- Verandering in menstruatiecyclus: De menstruatie kan onregelmatig, korter, langer, zwaarder of lichter worden.
Hoe herken je hormonale disbalans?
Je kunt herkennen dat je hormonen uit balans zijn aan het hebben van stemmingswisselingen, cravings, PMS klachten, regelmatig hoofdpijn hebben, darmklachten, vocht vasthouden of bijvoorbeeld het uitblijven van je menstruatie. We noemen het ook wel hormonale disbalans.
Hoe merk je dat de overgang is begonnen?
De eerste signalen zijn vaak subtiel, je herkent ze bijna niet. Je menstruatie wordt onregelmatiger: lichter, zwaarder of komt minder vaak. Ook kun je last krijgen van opvliegers, slecht slapen en stemmingswisselingen. Vermoeidheid of een gevoel van innerlijke onrust komt vaak voor.
Kan je zelf testen of je in de overgang bent?
Met de Meno-Check test je de hoeveelheid FSH in de urine. Daardoor kunt u zelf zien of u zich in de (pre)menopauze bevindt of niet.
Wat zijn de symptomen van de overgang bij 33 jaar?
- onvruchtbaarheid en een onregelmatige menstruatie.
- botontkalking (osteoporose)
- vermoeidheid.
- zwaarder worden.
- minder zin in seks.
- somberheid, stemmingswisselingen en stress.
- opvliegers en nachtzweten.
- een droge huid en droge slijmvliezen.
Hoe merk je dat je een oestrogeentekort hebt?
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.
Hoe werkt een menopauze test bij Kruidvat?
De Kruidvat Menopauzetest (FSH-test) is een immunochromatografische éénschapstest die ontworpen is voor de in-vitro kwalitatieve bepaling van de FSH in menselijke urine. Met de test kan het begin van de menopauze beoordeeld worden bij vrouwen bij een concentratie van 25mIU/ml of hoger.
Welke leeftijd begint de premenopauze?
De perimenopauze is de overgangsperiode waarin het lichaam zich voorbereidt op de menopauze. Het is de fase die begint voordat de menstruatie helemaal stopt en kan enkele jaren duren. Gemiddeld begint de perimenopauze rond de leeftijd van 45 jaar, maar dit varieert per vrouw.
Wat zijn atypische klachten van de menopauze?
- spier- en gewrichtsklachten;
- gewichtstoename.
- vermoeidheid; slaapproblemen.
- hartkloppingen.
- urineverlies.
- prikkelbaarheid; snelle irritatie.
- sombere gevoelens, stemmingswisselingen, lusteloos gevoel, negatief zelfbeeld.
- slapeloosheid.
Welke symptomen horen bij premenopauze?
- Opvliegers en nachtelijk zweten.
- Vaginale droogheid.
- Urineverlies.
- Verminderd libido.
- Gewrichtspijnen.
- Slapeloosheid en vermoeidheid.
- Haarverlies.
- Gewichtstoename.
Waarom groeien borsten in de overgang?
Tijdens de overgang veranderen ook de borsten. Door hormoonveranderingen wordt het borstweefsel vervangen door vet, waardoor de buste slapper wordt. De huid wordt minder elastisch en losser door een lagere collageenproductie. Velen ervaren ook dat de borsten gevoeliger worden en pijnlijk aanvoelen.
Kan je testen of je in de perimenopauze zit?
Je arts kan vaststellen dat je in de perimenopauze bent als je de symptomen van de menopauze ervaart. Als je last hebt van een onregelmatige menstruatie of opvliegers en je je daar zorgen over maakt - vooral als je jonger bent dan 45 jaar - vraag je huisarts dan om een onderzoek.
Hoe weet je of je in de overgang zit met Mirena?
Hormoonspiraal en de overgang
Heb je een hormoonspiraal? Dan word je meestal niet meer ongesteld. Daardoor weet je niet zeker of je al in de overgang bent. Je kunt je spiraal dan op je 52e laten verwijderen.
Wat zijn de voortekenen van de overgang?
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Hoe weet je dat je niet meer vruchtbaar bent?
Als je 1 jaar niet meer ongesteld bent geweest, ben je in de menopauze. In de menopauze ben je niet meer vruchtbaar. Je kunt dan stoppen met voorbehoedmiddelen.
Hoe weet ik dat de overgang is begonnen?
De verandering in je menstruatie is vaak het eerste signaal dat de overgang begint. Je menstruatie kan plotseling uitblijven, onregelmatig worden en verschillen qua heftigheid en duur. Ook vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen en nachtelijk transpireren kunnen signalen zijn dat de overgang is begonnen.
Wat is een late overgang?
Sommige vrouwen hebben een late menopauze, dat wil zeggen na hun 55ste levensjaar. Bij anderen treedt de menopauze op na hun 45ste. Er bestaat een erfelijke invloed, maar ook omgevingsfactoren spelen een rol. Als de menopauze vóór de leeftijd van 40 jaar optreedt, spreken we van een vroege menopauze.
Wat zijn extreme overgangsklachten?
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Wat zijn de 4 fases van de overgang?
- Premenopauze: je hormonen beginnen te veranderen. Dit hoef je niet per se te merken.
- Perimenopauze: je menstruaties worden onregelmatig en je krijgt last van overgangsklachten.
- Menopauze: moment van je allerlaatste menstruatie.
- Postmenopauze: je hebt al een jaar geen menstruatie gehad.
Hoe kom ik erachter dat ik in de overgang zit?
Als je last hebt van symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, onregelmatige of afwezige menstruatie en vermoeidheid, dan is de kans groot dat je in de overgang zit. Deze symptomen kunnen echter ook andere oorzaken hebben, daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een definitieve diagnose.
Wat zijn de eerste symptomen van de perimenopauze?
De perimenopauze begint meestal rond de leeftijd van 45 jaar en kan enkele jaren duren. Tijdens deze fase worden de menstruaties onregelmatig en kunnen symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen en vermoeidheid optreden.
Wat is gedesoriënteerde gehechtheid?
Is het veilig om het bed van een baby met reflux omhoog te zetten?