EMDR: dé oplossing voor jouw trauma?

Is het normaal om te huilen tijdens EMDR?

Gevraagd door: ing. Livia Stamrood AD  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.9/5 (41 stemmen)

Huilen na EMDR is een normaal onderdeel van het verwerkingsproces. Tijdens de sessie komen onderdrukte emoties los, waardoor je intens kan reageren. Tranen helpen om spanning los te laten. Het betekent dat je aan het verwerken bent – en dat is juist een positief teken.

Is het normaal om te huilen na een EMDR-sessie?

Huilen tijdens EMDR: Is dat normaal? Ja, huilen tijdens EMDR is een normale reactie en kan een teken zijn dat emotionele spanning en stress worden losgelaten. Het is belangrijk om te weten dat huilen tijdens EMDR geen teken is van zwakte, maar juist van kracht en moed om aan jezelf te werken.

Is het normaal om te huilen tijdens EMDR?

Concluderend is huilen tijdens EMDR-therapiesessies een veelvoorkomende en natuurlijke reactie op de emotionele intensiteit van de verwerking van traumatische herinneringen . Het dient als een gezonde uitlaatklep voor het uiten en loslaten van opgekropte emoties die verband houden met trauma's uit het verleden.

Is het normaal om emotioneel te zijn na EMDR?

Soms krijg je angstige gevoelens door terug te denken aan de gebeurtenis of er komen nieuwe beelden en emoties naar boven. Dit duurt meestal niet langer dan drie dagen. Dat is normaal en je EMDR-therapeut helpt je hiermee om te gaan. Je kan je na een sessie ook moe of wat wiebelig voelen, dat gebeurt vaker.

Hoe weet je dat EMDR niet werkt?

Wat als EMDR niet werkt

Als je willens en wetens niet mee wilt werken door bijvoorbeeld de handbewegingen van de therapeut niet met je ogen te volgen, dan is het uiteraard logisch dat de EMDR niet werkt. Als je deze manier van therapie niet ziet zitten, geef dit dan gewoon aan bij je therapeut.

41 gerelateerde vragen gevonden

Kan EMDR ook fout gaan?

EMDR is niet gevaarlijk wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door ervaren EMDR therapeuten. EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma's bij je naar boven komen, waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt.

Hoe doorbreek je dissociatie?

Dissociatie gaat vaak gepaard met stilvallen, letterlijk en figuurlijk. In beweging komen helpt om weer in beweging te kunnen komen. Bewegen kan in het groot, zoals opstaan, gaan wandelen, of iets overgooien, maar ook in het klein. Soms is voorzichtig een vinger of voet bewegen een eerste haalbare stap.

Wat doet EMDR in het ergste geval?

Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk. Dit kan helpen wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.

Wat zijn de negatieve effecten van EMDR?

Nadelen van EMDR

De effecten kunnen nog even doorwerken, wat goed is. Daarnaast is het een veelgehoorde klacht dat cliënten na de EMDR hoofdpijn en vermoeidheid kunnen ervaren. In sommige gevallen kan je ook het idee hebben dat je de regie kwijt bent als je er bijvoorbeeld nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen.

Wanneer merk je effect van EMDR?

Resultaten van EMDR

Mogelijk merk je al na de eerste behandeling dat je je herinneringen en gevoelens steeds beter onder controle kunt houden. En dat ze minder invloed op je dagelijks leven hebben. Meestal veranderen de herinneringen aan de gebeurtenis ook. Zo kunnen ze onduidelijker of kleiner worden.

Waarom is EMDR zo heftig?

Waarom is EMDR zo zwaar? EMDR kan zwaar aanvoelen omdat het zich richt op het verwerken van belastende emoties en herinneringen. Het doel is negatieve associaties aan te pakken en uiteindelijk te helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van genezing.

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Zijn er bijwerkingen van EMDR? Sommige mensen kunnen na een sessie tijdelijke vermoeidheid of emotionele reacties ervaren, maar deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur.

Hoe vaak mag je EMDR?

Bij een zogenaamd enkelvoudig trauma (meestal gaat het dan om eenmalige gebeurtenissen) kan de EMDR behandeling kort zijn, soms maar 1 tot 3 sessies. Bij langdurige traumatisering, zeker op jongere leeftijd, is vaak een langer behandeltraject nodig.”

Is het normaal om boos te zijn na EMDR-therapie?

Het is normaal om na een EMDR-sessie verschillende emoties te ervaren, zoals verdriet, angst, boosheid, of een gevoel van opluchting. Deze emoties kunnen soms intens zijn, maar het is essentieel om ze toe te laten en te erkennen.

Is het goed om na een EMDR-behandeling goed te slapen?

Deze behandeling duurt vaak tussen de 30 en 45 minuten. Mensen kunnen vermoeidheid ervaren na de behandeling, dit is tijdelijk. Na een nacht goed slapen trekt de energie weer bij. Een EMDR behandeling kan erg belastend zijn omdat het veel emoties en gedachten opwekt.

Kan EMDR averechts werken?

EMDR is een effectieve techniek, waarmee vaak hele mooie resultaten worden bereikt, zeker ook bij ernstig getraumatiseerde cliënten. Maar zelfs EMDR werkt niet altijd. Er zijn cliënten bij wie de EMDR niet lukt, niet aanslaat, niets oplevert, of erger nog: zelfs averechts werkt.

Hoe weet je dat EMDR werkt?

Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.

Wanneer is EMDR niet geschikt?

Als er geen goede vertrouwensband is tussen de therapeut en de patiënt, kan EMDR-therapie ook minder goed werken. Soms hebben mensen ook andere problemen, zoals ernstige depressie of dissociatie, waardoor EMDR-therapie lastiger kan zijn.

Kan EMDR mislukken?

EMDR is een bewezen traumatherapie, maar ook onvoldoende opgeleide therapeuten en beunhazen mogen zich behandelaar noemen. Getraumatiseerde patiënten kunnen daar de dupe van zijn, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Waarom huilen na EMDR?

Huilen na EMDR is een normaal onderdeel van het verwerkingsproces. Tijdens de sessie komen onderdrukte emoties los, waardoor je intens kan reageren. Tranen helpen om spanning los te laten. Het betekent dat je aan het verwerken bent – en dat is juist een positief teken.

Kun je autorijden na EMDR?

Je mag autorijden na EMDR. Wij adviseren de eerste keer om je te laten rijden zodat je weet hoe je na een sessie reageert en je veilig over de weg kan.

Wat zijn afleidende taken in EMDR-therapie?

Wat zijn afleidende taken bij EMDR?
  • Het volgen van de vingers van de therapeut die snel heen en weer bewegen.
  • Het volgen van een lampje dat op een lichtbalk heen en weer beweegt.
  • 'tappen' met je handen op je bovenbenen.
  • Woorden spellen.
  • Hardop sommetjes maken.

Hoe herken je onverwerkt trauma?

Onverwerkte traumasymptomen

Je hebt last van stemmingswisselingen. Je zelfbeeld is laag. Je kan je emoties moeilijk onder controle houden. Je vindt het moeilijk om rust te nemen.

Kan je praten tijdens dissociatie?

Sommige mensen hebben tijdens hun eerste aanval het gevoel dood te gaan. In een mildere vorm hebben mensen het gevoel er niet helemaal bij te zijn. Vaak zeggen patiënten zich bewust te zijn van de mensen om hen heen, maar niet met hen te kunnen praten.

Waarom voelt het alsof ik niet leef?

Je kunt depersonalisatie zien als een verdedigingsmechanisme van het brein bij overprikkeling of langdurige stress. Het komt vaker voor bij mensen die in hun jeugd traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Ook bij mensen die drugs gebruiken, een middel dat het brein vermoeit. En bij paniek kan het ook voorkomen.

Volgende artikel
Wat is een gezond BMI?