Wat is misofonie? Uitleg in 1 minuut

Wat zijn de symptomen van misofonie?

Gevraagd door: kand. Hailey van der Veen  |  Laatste update: 10 juli 2025
Score: 5/5 (18 stemmen)

Misofonie betekent 'haat tegen geluid. ' Mensen met misofonie ervaren walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde 'normale' geluiden. Vaak zijn dit geluiden die door mensen worden gemaakt, zoals adem- of eetgeluiden.

Hoe weet je of je misofonie hebt?

Wanneer je last hebt van misofonie, dan ervaar je bij het horen van die geluiden niet alleen ergernis, maar treden ook emoties als afschuw, woede en walging op. Meestal betreft misofonie geluiden die door mensen worden geproduceerd. Smakken bijvoorbeeld, maar ook ademhalen en kuchen.

Waardoor krijg je misofonie?

Waardoor krijg je misofonie? Misofonie ontstaat waarschijnlijk door een overgevoeligheid in je hersenen voor bepaalde geluiden, zoals smakken of tikken. De reactie is vaak emotioneel en intens. Je voelt irritatie, boosheid of walging.

Is misofonie een psychische stoornis?

Misofonie is internationaal niet erkend als psychische stoornis Misofonie staat niet als specifieke stoornis beschreven in de DSM-classificatie. De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie is bij deze aandoening niet in goed opgezette studies onderzocht.

Wat zijn de triggers van misofonie?

Veelvoorkomende triggers bij misofonie

Slikken, slurpen, smakken, kauwen. Ademen, geeuwen, fluiten. Kuchen, keel raspen, snuiven, snuiten. Bepaalde accenten, specifieke stemgeluiden, uitspraak van bepaalde klanken (rollende R of huig R, sommige tweeklanken…)

25 gerelateerde vragen gevonden

Is misofonie een vorm van autisme?

Wat wel bekend is, is dat misofonie vaak samengaat met psychische problemen zoals een stemmings- en angststoornissen. Ook lijkt misofonie met autisme en AD(H)D verband te houden. Misofonie wordt in het algemeen gezien als een beperkende aandoening.

Wat betekent het om heel gevoelig voor geluid te zijn?

Hyperacusis kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Uw gehoor reageert te sterk op geluiden. Geluiden die voor anderen normaal klinken, zoals stemmen, de douche, een deurbel of verkeer kunnen voor u te hard, scherp of pijnlijk zijn. Dit kan zorgen voor spanning, vermoeidheid of dat u situaties gaat vermijden.

Is er een medicijn tegen misofonie?

Er bestaat geen medicijn tegen misofonie. Mensen met misofonie bedenken daarom vaak zelf manieren om ermee om te gaan: kijken naar de persoon die het geluid maakt, oordoppen in doen zodat het geluid minder hoorbaar is, het geluid met muziek overstemmen of weglopen.

Wat is de therapie voor misofonie?

Behandeling van misofonie

De behandeling vindt plaats met behulp van cognitieve gedragstherapie (lees meer), EMDR (lees meer) en/of psychomotorische therapie. Deze therapievormen zijn er alle erop gericht om de negatieve reactie om te buigen naar een reactie die bij de cliënt veel minder afkeer of walging oproept.

Is er een verband tussen misofonie en ADHD?

Misofonie en ADHD

Uit onderzoek blijkt dat onder mensen met misofonie o.a. dwangmatige persoonlijkheidstrekken, smetvrees, een neurotische persoonlijkheid en ADHD voorkomen. * Onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen misofonie en ADHD.

Is misofonie gevaarlijk?

Misofonie leidt niet tot een specifieke of ernstige stoornis. Het zal eerder uw manier van leven en reageren op situaties veranderen. In verschillende situaties kunt u te maken krijgen met defensieve of agressieve tegenstand. Misschien wilt u afstand nemen van uw familie en vrienden en sociale contacten vermijden.

Is misofonie zeldzaam?

Misofonie, letterlijk 'haat tegen geluid', is een zeldzame psychiatrische aandoening. Wie aan deze ziekte lijdt, verdraagt het niet als anderen hoorbaar kauwen, slikken, zwaar ademhalen, smakken, slurpen of op hun toetsenbord rammen.

Wat is de therapie voor overgevoeligheid voor geluid?

De overgevoeligheid is helaas niet op te lossen met medicijnen. Sommige medicijnen kunnen echter wel overgevoeligheid voor geluiden veroorzaken of verergeren. Overgevoeligheid voor geluiden kan worden behandeld door middel van goede uitleg en geruststelling, gewenning en cognitieve gedragstherapie.

Hoe stop je misofonie?

Misofonie is niet te genezen, maar je kan er wel goed mee leren leven. Je kan hiervoor verschillende behandelingen volgen. De meest gebruikte therapievorm voor geluidsgevoeligheid is cognitieve gedragstherapie (CGT). Hier onderzoek je wat jouw triggers zijn, hoe het is ontstaan en wat jouw ideeën hierbij zijn.

Welke mensen hebben misofonie?

Het gaat veel verder dan ergernis of irritatie. De neurologische (psychische) aandoening ontstaat meestal tussen je achtste en twaalfde levensjaar. Ongeveer 0,5 procent van de Nederlanders heeft last van misofonie. Letterlijk betekent misofonie 'haat voor geluid', van het Griekse misos (haat) en phónè (stem, geluid).

Is misofonie erfelijk?

Toch ontwikkelt niet iedereen die zich ergert aan gesmak, ook misofonie. Daarbij lijkt erfelijke aanleg ook een rol te spelen. Daarom zijn de AMC-onderzoekers inmiddels ook begonnen met DNA-onderzoek, om de genetische achtergrond van misofonie in kaart te brengen.

Wat is hoogsensitief geluid?

Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen.

Hoe heet het als je heel gevoelig bent?

Kenmerken van hoogsensitief zijn

Je merkt veel prikkels op, die sterk binnenkomen en die je diepgaand verwerkt. Je bent hierdoor gevoelig voor fysieke sensaties, zoals licht, geluid, smaak en geur. Maar ook voor emotionele prikkels, zoals sfeer en emoties van anderen.

Wat betekent het als iemand niet tegen geluiden kan?

Misofonie betekent 'haat tegen geluid. ' Mensen met misofonie ervaren walging, afschuw, haat of woede bij bepaalde 'normale' geluiden. Vaak zijn dit geluiden die door mensen worden gemaakt, zoals adem- of eetgeluiden.

Welke therapie bij misofonie?

Cognitieve gedragstherapie: Met cognitieve gedragstherapie leert u verschillende technieken aan die u kunt inzetten bij Misofonie. Het doel hiervan is de cirkel van “irritatie -> vermijden -> irritatie” te doorbreken. Psychomotorische therapie: Dit is het ervaringsgerichte gedeelte van de behandeling.

Wat is het verschil tussen misofonie en hyperacusis?

Hyperacusis betekent 'te veel horen' en raakt ongeveer 2% van de bevolking. In tegenstelling tot misofonie, waarbij u bepaalde geluiden niet kan verdragen, ervaart u bij hyperacusis alle geluiden als te luid. Zelfs de normale, alledaagse tonen, zoals het geluid van een regenbui, deurbel of melodie op de radio.

Is misofonie een ziekte?

Sommige mensen kunnen niet tegen eet-, adem-, of smakgeluiden van een ander. Zij lijden aan misofonie, letterlijk: het haten van geluid. Geluid dat hen kan aanzetten tot woede, extreme walging of afschuw.

Wat is de oorzaak van misofonie?

Hekel aan smak- en kauwgeluiden, hersenonderzoek legt diepere oorzaken van misofonie bloot. Ademen, slikken en smakken, er zijn mensen die onpasselijk worden van die geluiden. Zij kampen met misofonie. Het is tot op heden onduidelijk waarom ze walgen van bijvoorbeeld het geluid van een dikke hap uit een appel.

Is misofonie een hersenaandoening?

Heftige reacties

Misofonie is een betrekkelijk nieuw ontdekte hersenaandoening die voor het eerst is beschreven door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in 2013. De recente Britse studie bevestigt dat het daadwerkelijk om een neurologische aandoening gaat, die vaker voorkomt dan beseft werd.

Hoe krijg je iemand met ADHD rustig?

Hoe kan ik iemand met ADHD helpen?
  • Zorg voor een rustig plekje waar iemand even heen kan als het hoofd te vol voelt.
  • Of ga lekker samen naar buiten en raak energie kwijt met spelen of sporten.
  • Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld als je samen gaat werken.