Wat moet ik in mijn ziekenhuistas stoppen? | NHS

Wat moet je dragen in het ziekenhuis als je een baby krijgt?

Gevraagd door: Sam Slaetsdochter  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.4/5 (69 stemmen)

Voor het verblijf op de kraamafdeling voorziet het ziekenhuis luiers en verzorgingsproducten. Rompertjes (body's) en kleertjes maat 50-56, reken op 1 à 2 per dag. Pyjamaatjes of andere bovenkleding. Voorzie lichtere en warmere kleertjes.

Welke kleding mee naar ziekenhuis bevalling?

- Comfortabele kleding: Neem comfortabele kleding mee, zoals een nachthemd of pyjama, om te dragen tijdens de bevalling en het herstel daarna. Ook een paar dikke sokken zijn fijn om bij je te hebben tegen koude voeten.

Wat draagt een pasgeboren baby in het ziekenhuis?

Je baby krijgt na de geboorte een romper met lange mouwen aan en een mutsje op. Je kunt zelf een mutsje meenemen, maar in het ziekenhuis hebben ze die ook klaarliggen. Verder zou je voor een lange broek en een vestje kunnen kiezen of voor een boxpak.

Wat is het eerste setje kleding dat een baby draagt na de bevalling?

Je baby kan vlak na de geboorte zijn lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij het warm genoeg heeft. Een geboortepakje met lange mouwen en lange broekspijpen helpt hem hierbij. Onder zijn eerste pakje draagt je baby meestal een romper met lange mouwen.

Wat moet er in je ziekenhuistas bij bevalling?

Toilettas met daarin:
  • Tandenborstel en tandpasta.
  • Deodorant.
  • Haarborstel en eventueel elastiekjes.
  • Reinigingsproducten en watjes.
  • Make-up (eventueel)
  • Lippenbalsem en neusspray (de lucht is droog in het ziekenhuis en je wilt tijdens de bevalling vrij kunnen ademen)
  • Medicijnen als je die gebruikt.

26 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet ik dragen na de bevalling in het ziekenhuis?

Voor het verblijf op de kraamafdeling voorziet het ziekenhuis luiers en verzorgingsproducten. Rompertjes (body's) en kleertjes maat 50-56, reken op 1 à 2 per dag. Pyjamaatjes of andere bovenkleding. Voorzie lichtere en warmere kleertjes.

Welke onderbroeken na bevalling?

Katoenen ondergoed na je bevalling

Je baarmoeder doet er even over om weer te krimpen naar zijn normale formaat, waardoor je buik nog vrij bol blijft. Zeker na je bevalling wil je de minste ongemakken, zodat je het meest kunt genieten van je kleintje. We raden daarom aan je zwangerschapsonderbroek nog even te dragen.

Wat draag je als je net bevallen bent?

Katoenen hipsters, slips en panties zijn het meest geschikt voor de periode na de bevalling omdat het materiaal ademend en zacht is. Het kan raadzaam zijn om een iets grotere slip te kopen voor de postnatale periode, zodat je de dikkere postnatale pads comfortabeler kunt dragen.

Wat is handig als geboortepakje?

Voor het geboortepakje kan je zelf kiezen voor bijvoorbeeld een boxpakje of een broekje met een shirtje. Een mutsje en sokjes, eventueel met gebreide slofjes daaroverheen, kunnen niet ontbreken. Het is belangrijk dat je kiest voor soepele en zachte stoffen, de huid van je kindje is nog erg kwetsbaar.

Hoe snel spijkerbroek aan na bevalling?

Dit verschilt per persoon, maar gemiddeld duurt het enkele weken tot maanden voordat je weer in je oude kleding past. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en geen druk te leggen op jezelf om snel weer in vorm te komen.

Hebben ze luiers in het ziekenhuis?

Voor de baby

Luiers. In het ziekenhuis verstrekken ze vaak luiers tijdens je verblijf. Zorg ervoor dat je voldoende luiers meeneemt voor de reis terug naar huis.

Wat draag je in een kraamweek?

Voor jou tijdens de kraamweek

Comfortabele en makkelijke kleding, in een maatje groter dan gewend, is zeker in die week heel fijn. En ben je van plan om borstvoeding te gaan geven? Zorg dan voor een aantal voedingsbeha's, makkelijke shirts om te dragen tijdens het voeden en voldoende zoogcompressen.

Heeft een newborn een jas nodig?

Op de babykledinglijst staat vaak dat één babyjasje of babyvestje voldoende is voor je pasgeboren baby. Dit is over het algemeen het geval, maar natuurlijk is het altijd handig om een extra babyvestje of -jasje in huis te hebben, vooral als je vaak met je baby naar buiten gaat in de herfst of winter.

Wat draagt een baby in het ziekenhuis?

Je zult waarschijnlijk extra accessoires en laagjes mee moeten nemen naast wat het ziekenhuis biedt. Denk eraan: rompertjes die aan de voorkant sluiten zijn het handigst. Pasgeboren baby's hebben het snel koud, dus neem kousjes mee. Zelfs bij huid-op-huidcontact draagt je pasgeboren baby beter een mutsje en kousjes.

Wat zijn tips voor kleding tijdens de bevalling?

Een bevalling is hard werken dus je kunt flink gaan zweten. Ga daarom voor een shirt van katoen of een andere luchtige stof. Fleece en andere synthetische stoffen zijn geen goed idee. Doe bijvoorbeeld een topje aan onder je shirt en leg een vest klaar.

Wat voor bh tijdens de bevalling?

De keuze is persoonlijk, maar hier wat richtlijnen: Voedingsbh zonder beugel: Ideaal voor 's nachts en de eerste dagen na je bevalling. Zacht, comfortabel en biedt toch genoeg ondersteuning. Voedingsbh met beugel: Geeft extra steun en zorgt ervoor dat je bh mooi aansluit onder je kleding.

Waarom netbroekje na bevalling?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Hoelang moet een strakke bh aan na de bevalling?

Ondanks dat je geen borstvoeding geeft, kan het zijn dat je na 3-5 dagen na de geboorte last krijgt van stuwing. Zorg er dan voor dat je dag en nacht een strakke BH draagt. Na een paar dagen zal de stuwing weer verdwijnen.

Hoeveel kraamverband heb je nodig?

De eerste paar uren na de bevalling is het normaal dat u tot 2 kraamverbanden per 2 uur vloeit. Vervolgens is het normaal dat u de eerste dagen 6 tot 8 volle kraamverbanden verwisselt in 24 uur. Neem contact op met de verloskundige als u meer vloeit dan een kraamverband/per uur. U kunt ook stolsels verliezen.

Wat moet u mee nemen naar het ziekenhuis bij de bevalling?

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
  • identiteitsbewijs.
  • telefoonnummers die u bij de hand wilt hebben.
  • fototoestel.
  • toiletartikelen.
  • makkelijk zittende kleding.
  • een pyjama of ochtendjas.
  • warme sokken of sloffen.
  • ondergoed.

Welke kleding is comfortabel na de bevalling?

Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.

Wat moet ik dragen in het ziekenhuis?

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? Comfortabele kleding om overdag te dragen. Door overdag in het ziekenhuis geen pyjama te dragen, voelt u zich minder patiënt en gaat u minder snel in bed liggen. Stevige schoenen.

Welke sokmaat heeft een baby?

4 paar sokjes

Sokjes houden die schattige voetjes lekker warm. Een pasgeboren baby heeft schoenmaat (sokmaat) 10-12. Het is ook handig om vast wat sokjes in maat 13-15 te hebben. Bij veel sokjes staat niet de maat vermeld, maar juist voor een baby van hoeveel maanden deze geschikt zijn.

Wat dragen baby's de eerste weken?

Over het algemeen kan je je baby het volgende aantrekken: een luier, romper, broekje en trui of een onesie, sokken en in de eerste weken dus een muts.

Welke maat babykleding mee naar het ziekenhuis?

Hieronder staat een lijst met baby essentials om mee naar het ziekenhuis te nemen: Geboortekleding: Maak 3 newborn setjes in maat 44, maat 50 en maat 56. Tip: gebruik babykleding van 100% katoen voor het kwetsbare babyhuidje.

Volgende artikel
Hoe lang duurt kolven gemiddeld?