Verdeling van activa geïllustreerd, hoe activa worden verdeeld bij een echtscheiding

Wat is een boedelbeschrijving in een echtscheiding?

Gevraagd door: Siem Hendricks  |  Laatste update: 11 juli 2025
Score: 4.4/5 (38 stemmen)

Een boedelbeschrijving is een gedetailleerde inventarisatie van alle bezittingen en schulden van een overledene. Dit document wordt vaak gebruikt in het kader van de afwikkeling van een nalatenschap.

Wat valt er onder boedelbeschrijving?

Een boedelbeschrijving is een overzicht van alle de bezittingen en de schulden van de overledene, op de dag van overlijden. Als alle partijen het vrije beheer hebben over de goederen en ze het er mee eens zijn dat de boedelbeschrijving kan worden opgemaakt, dan volstaat een onderhandse beschrijving.

Wat valt onder boedel bij scheiding?

Verschil tussen verdelen van inboedel en boedelscheiding

Een inboedel zijn alle materiële spullen in en rondom een woning. Bij een echtscheiding moeten deze verdeeld worden over beide partners. Een boedelscheiding omvat niet alleen spullen, maar bijvoorbeeld ook het huis, de auto, (spaar)geld en schulden.

Wat valt niet in de boedel?

In het algemeen vallen de volgende zaken meestal niet in de boedel: Erfenissen en schenkingen: erfenissen en schenkingen met een uitsluitingsclausule blijven privébezit, ook als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen.

Is het opmaken van een boedelbeschrijving verplicht?

Erfgenamen informatie verschaffen

De executeur is verplicht een boedelbeschrijving op te maken, ongeacht of het saldo van de nalatenschap positief of negatief is.

37 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kost een boedelbeschrijving?

Kostprijs: hoeveel een boedelbeschrijving kost is afhankelijk van dossier tot dossier en gratis in geval van kleine nalatenschappen (nalatenschap < 5.000 €). Twijfelt u over het aanvaarden van een nalatenschap of wenst u meer informatie over het aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving?

Hoe lang duurt een boedelbeschrijving?

Termijn boedelbeschrijving

Soms kan er wel een termijn zijn opgenomen in het testament. Als er geen afgesproken termijn is, moet er wel sprake zijn van 'bekwame spoed'. Een richtlijn voor de termijn is dat de boedelbeschrijving binnen drie maanden na het overlijden van de erflater gereed moet zijn.

Wie betaalt de kosten van een boedelbeschrijving?

De hoofdregel is dat de kosten die een executeur maakt in het kader van de uitoefening van zijn taak voor rekening van de boedel zijn.

Hoe werkt een ouderlijke boedelverdeling?

De ouderlijke boedelverdeling is een verdeling van de nalatenschap die op grond van het testament tot stand komt. Die verdeling houdt in dat de langstlevende echtgenoot alle goederen verkrijgt en de kinderen een niet-opeisbare geldvordering op die echtgenoot ter grootte van hun erfdeel.

Wie controleert de boedelbeschrijving?

De executeur (per testament benoemd) of boedelgevolmachtigde (door de erfgenamen benoemd) maakt aan de hand van die inventarisatie een boedelbeschrijving. Naast deze inventarisatie ontvangt de executeur nog bedragen zoals het restje AOW of vakantiegeld, restitutie van abonnementsgelden en dergelijke.

Wat is een eerlijke verdeling bij scheiding?

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn in principe alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij een scheiding moeten alle bezittingen en schulden door de helft worden gedeeld. Alles moet dus 50/50 worden verdeeld.

Wie verliest het meest bij een scheiding?

Financieel verlies

Uit een onderzoek in de VS blijkt dat de levensstandaard van vrouwen na een scheiding met 27% afneemt, vergeleken met een afname van 10% bij mannen.

Wat is het verschil tussen boedel en inboedel?

Boedel en inboedel

Onder inboedel wordt verstaan alle materiële spullen in en om het huis, zoals meubelen, gereedschap en fietsen en onder boedel worden niet alleen voorgenoemde spullen verstaan, maar hier vallen ook zaken onder zoals de woning, het spaargeld, schulden en de auto.

Wat is een voorbeeld van een boedelverdeling?

De langstlevende partner behield 50% van het huwelijks vermogen en ontving door erfopvolging 10% erfdeel van de nalatenschap van overledene. Elk kind had als erfgenaam recht op 10% van de nalatenschap, dus 40% moest direct worden uitgekeerd aan de kinderen.

Wie moet aanwezig zijn bij een boedelbeschrijving?

Wie moet aanwezig zijn? De boedelbeschrijving wordt opgemaakt in aanwezigheid van alle personen die tot de nalatenschap komen en hiervan een bepaald (abstract breuk)deel krijgen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: de kinderen, de langstlevende partner, personen aangeduid in het testament etc.

Wat behoort tot de boedel?

Boedel is een juridisch begrip en een begrip uit het spraakgebruik. Juridisch wordt er het geheel van eigendommen, bezittingen, vorderingen en rechten van een (rechts)persoon mee bedoeld, of van meerdere (rechts)personen bij gezamenlijke eigendom.

Wie is erfgenaam bij ouderlijke boedelverdeling?

In veel testamenten wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde ouderlijke boedelverdeling. Dit is eigenlijk een ander woord voor een langstlevende testament. Bij een ouderlijke boedelverdeling wordt de achterblijvende partner automatisch eigenaar van de erfenis van de overledene. Hij of zij mag hiermee doen wat hij wil.

Hoe maak je een boedelverdeling?

Hoe pak je de boedelverdeling aan?
  1. Stel samen vast welke gelden en goederen er allemaal zijn.
  2. Stel vervolgens vast welke gelden en goederen tot het gezamenlijk vermogen behoren.
  3. Probeer samen de waarde van alle (grotere) goederen vast te stellen. ...
  4. Overleg met elkaar wie een bepaald goed moet taxeren.

Wat is ouderlijk vruchtgebruik?

Het ouderlijk vruchtgenot geeft ouders recht op de opbrengsten uit het vermogen van hun minderjarige kind. Het vermogen komt meestal uit een erfenis of een schenking. Denk bij opbrengsten aan rente, dividend of huurinkomsten.

Is een boedelbeschrijving altijd verplicht?

Een boedelbeschrijving opmaken is niet in alle gevallen verplicht, maar er zijn situaties waarin het wel verplicht is. Zo is het bijvoorbeeld verplicht bij een beneficiaire aanvaarding van een erfenis. Bij een beneficiaire aanvaarding aanvaardt de erfgenaam de erfenis onder voorbehoud van de boedelbeschrijving.

Hoe ziet een boedelbeschrijving eruit?

Een boedelbeschrijving begint met de gegevens van de overledene; de naam, geboortedatum en -plaats, overlijdensdatum en de laatste woonplaats. Daarna wordt er opgenomen of de overledene was getrouwd en wie de erfgenamen zijn.

Wat is een checklist voor een boedelbeschrijving?

Inhoud van de boedelbeschrijving
  • De waarde van de woning(en)*
  • De waarde van de inboedel**
  • De waarde van grote bezittingen, zoals auto's, een camper of anderszins.
  • Saldo van de rekening.
  • Contant geld en andere waardepapieren.
  • Leningen aan anderen.
  • Teruggaven van bijv. de Belastingdienst.

Hoe kom ik aan een boedelbeschrijving?

Boedelregister bij rechtbank woonplaats overledene

U kunt het boedelregister gratis bekijken. De gegevens over een erfenis staan in het boedelregister van de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.

Wie moet een boedelbeschrijving ondertekenen?

De wettelijke vertegenwoordiger moet de boedelbeschrijving ondertekenen en binnen een jaar na het overlijden indienen bij de griffie van de rechtbank van de woonplaats van het kind.

Is een boedelvolmacht verplicht?

Een boedelvolmacht wordt vaak door de notaris opgemaakt maar dat is niet verplicht. De erfgenamen kunnen ook zelf een document opstellen.

Volgende artikel
Wat kan harde buiken veroorzaken?