Wat is OCD (obsessive-compulsive disorder, obsessieve compulsieve stoornis, dwangstoornis)?

Wat is dwangmatig obsessief gedrag?

Gevraagd door: Cornelia van Grinsven  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.7/5 (21 stemmen)

Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.

Wat is een obsessieve dwangstoornis?

OCS betekent obsessieve-compulsieve stoornis. Dit is een vorm van een dwangstoornis. Door OCS heb je steeds last van nare gedachten die je angstig of onrustig maken. Om jezelf gerust te stellen moet je bepaalde handelingen van jezelf doen.

Wat zijn de kenmerken van obsessief gedrag?

Wat is obsessief gedrag

Je spreekt van een obsessie als mensen dwangmatige gedachtes hebben, iets dat iemand onophoudelijk in zijn gedachten bezighoudt. Iemand die een obsessie heeft, kan bepaalde gedachten niet uit zijn/haar hoofd halen, hoewel diegene dat meestal wel wil.

Hoe herken je obsessief gedrag?

Een obsessie is een dwangmatige en terugkerende gedachte, beeld, impuls of idee. Bijvoorbeeld: je denkt de hele tijd aan die ene leuke collega of je bent bang dat je huis afbrandt, omdat je denkt dat het gas nog aanstaat. Iemand die last heeft van dwanggedachtes vindt het moeilijk om dit te negeren.

Hoe herken je dwangmatig gedrag?

Wat zijn dwanghandelingen (compulsies)?

Mensen met een dwangstoornis voelen zich als het ware gedwongen dit te doen om zo de angst, onrust of een gevreesde situatie te voorkomen. De handelingen zijn duidelijk overdreven of niet passend bij het gevaar dat iemand wil voorkomen.

45 gerelateerde vragen gevonden

Wat triggert dwanggedachten?

Een dwangstoornis kan ontstaan na een periode met stressvolle omstandigheden en gebeurtenissen of het krijgen van meer verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld na de geboorte van een kind of bij een nieuwe baan. Of tijdens een periode van werkeloosheid en armoede.

Hoe ga je om met iemand met dwangmatig gedrag?

Hoe omgaan met mensen met OCD
  1. Zoek informatie op over OCD. ...
  2. Praat met de persoon, luister. ...
  3. Probeer niet te vergelijken met jezelf. ...
  4. Vraag aan de persoon zelf waarmee je hem kan helpen. ...
  5. Probeer de persoon niet op te zadelen met extra schuldgevoelens. ...
  6. Geef een compliment bij vooruitgang.

Wat zijn de symptomen van een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis omschrijven zichzelf vaak als echte perfectionisten en hebben een hoog streefniveau. Ze houden van orde, planning en regelmaat en hebben oog voor detail. Het liefst wordt alles tot in de puntjes geregeld.

Wat zijn de symptomen van obsessie?

Obsessies zijn gedachten of (denk)beelden die steeds weer terugkomen. Ze zijn vervelend en storend en je wordt er gespannen, bang en onrustig van. Je kunt ze proberen te negeren of tegen te houden, maar dat lukt niet. Vaak zijn compulsies (dwanggedachten) alleen te stoppen door bepaalde handelingen uit te voeren.

Wat zijn dwangmatige trekken?

Mensen met dwangmatige trekken zijn perfectionistisch en hebben een sterke behoefte aan controle. Het gaat om harde werkers, die gewaardeerd worden om hun inzet en die in hun vak meestal ook iets bereiken. Maar er kunnen ook nadelen kleven aan een perfectionistisch karakter.

Wat is de oorzaak van obsessie?

Meestal ontstaan obsessies en dwang in een periode waarin u veel stress of druk ervaart, bijvoorbeeld bij een traumatische ervaring. Daarnaast hebben mensen met obsessies en dwang vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zien zij snel gevaren en risico's, zoals ziekte, brand, inbraak of overlijden.

Hoe noem je iemand die obsessief is?

Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.

Hoe kan ik dwanggedachten loslaten?

Tips voor stoppen van dwanggedachten
  1. Praat erover ! ...
  2. Probeer meer te weten te komen over dwang, bijvoorbeeld door te lezen erover of door lotgenotencontact.
  3. Schrijf de gedachten op, ook al is het telkens dezelfde gedachte (zonder dwanghandelingen uit te voeren). ...
  4. Doe aan mindfulness/meditatie. ...
  5. Ga lekker sporten!

Waar komt dwangmatigheid vandaan?

Een dwangstoornis kan ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van drugs of sommige medicijnen. Een ingrijpende, belangrijke levensgebeurtenis kan zorgen voor een dwangstoornis. Seksueel misbruik, het overlijden van een dierbare, een zwangerschap of een echtscheiding bijvoorbeeld.

Hoe weet je of je een dwangstoornis hebt?

Een dwangstoornis is te herkennen aan een aantal symptomen: Je moet alles in je leven perfect regelen, omdat je je anders erg onzeker voelt. Je kunt nergens zonder zorgen van genieten, omdat je voortdurend piekert. Je normale dagelijkse routine wordt verstoord door alle handelingen die je moet doen.

Is een dwangstoornis gevaarlijk?

Een dwangstoornis zorgt niet voor direct gevaar. Wel kant het ervoor zorgen dat je jezelf minder goed verzorgt en het kan je dagelijks leven ernstig beïnvloedt. Denk aan iemand die dwangmatig handen wast, waardoor de huid zijn beschermlaag verliest.

Waardoor ontstaat obsessief gedrag?

Obsessieve drang komt meestal voort uit frustratie, ontevredenheid en innerlijke onrust. In ieder geval komt een obsessie niet voort uit plezier. Een obsessie heeft een negatieve inslag. Je laat je leiden door een begeerte, competitie, hebberigheid, altijd meer.

Hoe kom je van obsessief gedrag af?

Accepteer je gedachten, maar geef ze geen macht

Het is belangrijk om te beseffen dat obsessieve gedachten niet altijd logisch zijn, en dat ze vaak geen echte weerspiegeling van de werkelijkheid vormen. Probeer deze gedachten te accepteren zonder er betekenis aan te geven of ze te bestrijden.

Wat zijn obsessieve dwanggedachten?

Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkomende gedachten of beelden die voor angst of spanning zorgen. Bijvoorbeeld de angst om grote fouten te maken of de angst voor besmetting door een ziekte. Dwanghandelingen (compulsies) zijn dingen die iemand wil doen om de dwanggedachte de baas te blijven.

Hoe herken je iemand die dwangneurose heeft?

Bij een dwangstoornis heb je gedachtes die je niet wilt hebben. Je moet ook steeds bepaalde dingen doen. Die moet je doen om je gevoel van angst minder te maken. Of om te zorgen dat er geen erge dingen gebeuren.

Hoe is het om te leven met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis?

Als je een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebt, ben je plichtsgetrouw, perfectionistisch, prestatiegericht, precies en punctueel. Je hecht veel waarde aan ordelijkheid en aan emotionele zelfbeheersing. Een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis sluipt je leven binnen, ongemerkt, stapje voor stapje.

Wat zijn de triggers van OCD?

Een Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD) kan worden veroorzaakt door genetische of neurobiologische factoren, maar ook door omgevingsfactoren. Deze dwangstoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van drugs of sommige medicijnen.

Wat zijn de symptomen van een ernstige dwangstoornis?

Iemand met een dwangstoornis heeft last van ongewilde dwanggedachten en obsessies. Deze uiten zich vaak in bepaalde dwanghandelingen die variëren van relatief onschuldig (zoals regelmatig handen wassen uit smetvrees) tot ernstig (zoals een huis onbewoonbaar maken door alles te bewaren vanwege een verzamelstoornis).

Wat is de beste medicatie voor dwanggedachten?

Of heb je een dwangstoornis en een depressie? Dan kun je erover denken om medicijnen tegen angst te gaan slikken. Voorbeelden zijn citalopram, paroxetine, sertraline en clomipramine. Je huisarts stuurt je hiervoor door naar een psychiater.

Kunnen dwanggedachten verdwijnen?

Je zit in een auto die begint te rijden zonder dat je hem gestart hebt: zo voelen dwanggedachten en dwanghandelingen aan. Twee tot drie procent van de mensen heeft een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Die kan hardnekkig zijn, maar met de juiste hulp, kun je ervan genezen.

Vorige artikel
Hoe vaak spugen baby's normaal?
Volgende artikel
Wat is kameleongedrag?