Wat is de beste slaaphouding tijdens de zwangerschap? Dr. Hemali Tekani - Manipal Ziekenhuizen

Wat is de beste slaaphouding tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Lisa Huijben Bsc  |  Laatste update: 10 juli 2025
Score: 4.3/5 (58 stemmen)

Slapen op je zij is de beste slaappositie tijdens de zwangerschap. De linkerzij biedt optimale bloedcirculatie voor moeder en baby. Deze veilige slaaphouding vermindert druk op belangrijke bloedvaten.

Waarom mag je niet op je rechterzij slapen als je zwanger bent?

Op je zij slapen

Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.

Hoe slaap je beter als je zwanger bent?

Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap

Waarom je best op je linkerzij slaapt als je zwanger bent en niet op je rechterkant of rug? Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt.

Welke week is het meest moe zwanger?

Zwangerschapsvermoeidheid duurt vaak de hele negen maanden, maar het is het meest intens in het eerste en derde trimester. Tijdens het eerste trimester voel je je vaak het meest moe door de snelle hormonale veranderingen. In het tweede trimester ervaren veel vrouwen een opleving van energie.

Hoe moet je niet liggen tijdens zwangerschap?

Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.

23 gerelateerde vragen gevonden

Hoe mag je niet slapen als je zwanger bent?

Mag je op je rug slapen als je zwanger bent? Slapen op je rug tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, vooral in de laatste weken voor de geboorte. Een van de redenen is dat dit kan leiden tot het vena-cava-syndroom.

Welke houding mag je niet aannemen tijdens je zwangerschap?

Op je rug slapen : Naarmate je baby groeit, kan het lastig zijn om te slapen met het gewicht op je ruggengraat, vooral tijdens het derde trimester. Op je rug slapen kan ook de bloedtoevoer naar je baarmoeder en je vena cava inferior (vena cava inferior), die parallel aan je ruggengraat loopt en je hart van bloed voorziet, belemmeren.

Welke zwangerschapsweek is het zwaarst?

Het eerste trimester is van de eerste week t/m 16 weken. Het aantal weken van je zwangerschap wordt in het begin berekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en later bijgesteld met een echo. Het eerste trimester is voor veel vrouwen het zwaarst.

Kan je al een buikje hebben bij 9 weken?

Groeit je buik al? Je baby en baarmoeder zijn nog erg klein. Toch zie je als je 9 weken zwanger bent misschien al buikje. Dat komt omdat je baarmoeder erg hard groeit en ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen.

Hoeveel rust is nodig tijdens de zwangerschap?

Je lichaam moet al zoveel presteren, dat het tijdelijk niet tot meer in staat is, dan het hoogstnodige. Na een maand of drie is de ergste vermoeidheid voorbij. Geef jezelf de rust en de tijd om aan het zwanger zijn te wennen. Ga op tijd naar bed en geef je lichaam de kans om aan alle veranderingen te wennen.

Hoeveel uur slaap heeft een zwangere vrouw per nacht nodig?

Als je zwanger bent, heb je meestal 7-9 uur slaap per nacht nodig. Het is belangrijk dat je voldoende diepe slaap krijgt, omdat deze fase belangrijk is voor herstel en verjonging van je lichaam. Zowel diepe slaap als voldoende lichte slaap zijn cruciaal voor je algehele welzijn tijdens de zwangerschap.

Waarom mag je niet op je linkerzij slapen?

Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.

Hoe mag je niet zitten als je zwanger bent?

Niet doen. Ingezakt zitten met je bovenrug. Met een te holle rug zitten. Met de knieën tegen elkaar aan zitten of het ene been over het andere been slaan (je kunt wel de voeten kruisen).

Waarom kussen tussen benen zwanger?

Een kussen tussen je benen zorgt ervoor dat je bekken recht ligt. Een kussen onder je buik ondersteunt je zwangere buik. Met een kussen tussen je armen kun je beter adem halen. Kussens in je rug zorgen ervoor dat je op je zij blijft liggen en niet op je rug rolt.

Waarom wakker liggen zwanger?

Tijdens je zwangerschap duurt de lichte slaap langer en de REM-slaap veel korter dan normaal. Daardoor slaap je lichter, word je vaker wakker en heb je meer moeite om opnieuw in slaap te vallen.

Wat is de beste slaaphouding voor een zwangere vrouw?

Rol gewoon steeds als je op je buik of rug ligt, terug naar je zij. Een kussen achter je rug kan helpen, of tussen je benen. Dat is meteen prettig voor je bekken. '

Welke houding seks tijdens zwangerschap?

Vermijd tijdens de zwangerschap posities die overmatige druk op de buik uitoefenen, zoals de missionarispositie met je partner bovenop. Geef de voorkeur aan meer comfortabele posities zoals de amazonehouding of de omgekeerde omgekeerde amazonehouding.

Wat mag je niet meer doen tijdens de zwangerschap?

Wat mag je niet als je zwanger bent en wat mag wel?
  1. Roken.
  2. Alcohol.
  3. Sigaretten.
  4. Medicijnen.
  5. Verven.
  6. Te veel bukken en of tillen.
  7. Kattenpoep.
  8. Spa dag.

Waarom niet voorover buigen als je zwanger bent?

Voorover buigen tijdens je zwangerschap kun je niet voorkomen, maar het kan steeds minder comfortabel worden naarmate je buik groeit. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat je je kindje per ongeluk plet. Je mag dus gewoon voorover buigen tijdens je zwangerschap.

Hoe slaap je het best als je zwanger bent?

De veiligste slaaphouding als je zwanger bent is op je linkerzij. Slapen op je rug vanaf het derde trimester brengt voor jou en je baby kleine risico's met zich mee is uit onderzoek gebleken. Het kan namelijk zijn dat de bloedtoevoer wordt afgekneld wanneer je op jouw rug slaapt.

Waarom niet op de rechterzij slapen?

Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost. Je hebt (door de betere bloedcirculatie) minder snel last van gezwollen enkels en voeten. Zwellen jouw enkels en voeten snel op en wil je op je linker of rechterkant slapen? Kies dan altijd voor slapen op je linkerzij.

Waarom word ik vaker wakker tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt. Een veelvoorkomende oorzaak van slapeloosheid in het algemeen is stress.

Wat zijn de zwaarste weken van de zwangerschap?

Eerste trimester (week 1 t/m 12)

Dit wordt ervaren als de zwaarste periode, met allerlei vervelende zwangerschapsklachten. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, stress, pijnlijke borsten, vaker plassen, vreetbuien en stemmingswisselingen.

Hoe merk je een ijzertekort tijdens de zwangerschap?

Omdat de hoeveelheid bloed tijdens je zwangerschap toeneemt, heeft je lichaam meer ijzer nodig. Een ijzertekort (bloedarmoede) is vaak te herkennen aan vermoeidheid, een bleke huid, rusteloze benen en je bent snel buiten adem. IJzertekort kan ook ontstaan doordat je niet gevarieerd genoeg eet.

Vanaf wanneer moet ik thuis blijven als ik zwanger ben?

Vanaf de zevende dag voor de vermoedelijke bevallingsdatum ben je verplicht om thuis te blijven. Beval je toch vroeger, dan kan je die dagen niet overdragen naar het postnataal verlof.

Vorige artikel
Hoe zeg ik iets netjes af?
Volgende artikel
Is zon slecht als je zwanger bent?