Wat gebeurt er als de placenta niet wordt uitgedreven?
Gevraagd door: ds. Mirte Schouten | Laatste update: 11 juli 2025Score: 4.5/5 (57 stemmen)
Bij ongeveer twee procent van de bevallingen is er sprake van retentio placentae (RP). De placenta laat dan niet spontaan los en wordt niet uitgedreven. Dit kan tot veel bloedverlies leiden. De reguliere behandeling van RP is het verwijderen van de moederkoek onder algehele narcose.
Wat gebeurt er als de placenta blijft zitten?
Achtergebleven placentaresten worden na de bevalling operatief verwijderd (manuele placentaverwijdering). Soms wordt pas later ontdekt dat er nog een placentarest in je baarmoeder aanwezig is. In dat geval zal curettage of een MyoSure behandeling plaatsvinden.
Wat als je placenta er niet uitkomt?
Een prik met oxytocine
De baarmoeder moet goed samenknijpen om je placenta los te krijgen van de baarmoederwand. Als je naweeën niet meer sterk genoeg zijn, komt de placenta soms niet goed los. Je kan dan te veel bloed verliezen. Om dit te voorkomen, kan je verloskundige je een prik met oxytocine geven.
Wat gebeurt er als de placenta niet goed werkt?
Als de placenta heel slecht werkt, kan er zuurstoftekort optreden. Dit heeft uiteindelijk wel ernstige gevolgen voor uw baby. is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem. Maar als de placenta heel slecht werkt, kan het niet meer veilig zijn voor uw baby in uw buik.
Wat zijn de symptomen van placentaresten?
Meestal zijn de pijn en de hoeveelheid bloed normaal. Soms blijft er na de bevalling een stukje placenta of een restje van de vliezen achter in de baarmoeder. Je kan daardoor meer naweeën, pijn en bloedverlies hebben dan normaal.
Wat als de placenta niet goed ligt?
Als een placenta niet goed is aangelegd, kan dit leiden tot een verminderde doorbloeding van de placenta. Dit noemen we utero-placentaire circulatoire insufficiëntie. Als foetus krijg je dan onvoldoende bouwstoffen en energie aangeleverd, waardoor je minder goed groeit (intra-uteriene groeirestrictie, (IUGR)).
Hoe lang duurt een operatie om de placenta te verwijderen?
Na de geboorte duurt de operatie nog zo'n 30 tot 45 minuten. De gynaecoloog haalt de moederkoek (placenta) uit de baarmoeder. Daarna sluit hij/zij de baarmoeder en de huid. Deze hechting is oplosbaar en hoeft er niet uitgehaald te worden.
Hoe lang mag een dode baby in de buik blijven?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt hiervoor 20 weken aan als grens. Als je baby in de buik of tijdens de bevalling overlijdt, ben je waarschijnlijk niet bezig met de officiële term hiervoor. Toch kan het goed zijn om dit te weten, in verband met de termen die medisch zorgverleners gebruiken.
Wat zijn de tekenen van een slecht werkende placenta?
Minder goed werkende placenta
Wanneer de placenta niet goed werkt, zien we vaak dat de p-waarde lager wordt: de groeicurve buigt af. Soms heeft de moeder dan een hoge bloeddruk of pre-eclampsie. Dit noemden we vroeger zwangerschapsvergiftiging, maar dit is geen vergiftiging.
Wat zijn de oorzaken van afvallen bij baby's?
Het is normaal dat baby's in de eerste dagen na de geboorte gewicht verliezen. De spijsvertering en de uitscheiding vinden voor het eerst plaats - dat is de reden waarom het lichaam gewicht verliest. Een verlies van maximaal zeven procent van het geboortegewicht wordt als "normaal" beschouwd.
Hoe lang duurt het herstel na curettage?
Als u weer thuis bent, kunt u uw dagelijkse activiteiten geleidelijk uitbreiden tot uw normale niveau. Bouw op deze manier uw activiteiten geleidelijk op. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat u zich weer helemaal voelt aangesterkt. Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten.
Wat doet een ziekenhuis met een placenta?
Na de bevalling verdwijnt de moederkoek meestal in de prullenbak, of als de moeder in het ziekenhuis bevalt, bij het ziekenhuisafval.
Wat is een mola-zwangerschap?
Een molazwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er iets misgaat bij de bevruchting. Bij een molazwangerschap groeit alleen de moederkoek en is er geen baby. In het begin lijkt een molazwangerschap op een gewone zwangerschap. Maar later kunt u last krijgen van bloedingen en uw buik groeit sneller dan normaal.
Wat is het risico van een vastzittende placenta?
Het risico op een fluxus bij een vastzittende placenta is 5 maal zo hoog. Na 10 min neemt dat risico al toe met een piek op 30 min na de geboorte van het kind. Bij ruim bloedverlies is het belangrijk patiënte warm te houden dmv warme dekens en indien mogelijk verwarmde infusievloeistoffen.
Wat zijn de gevolgen als de placenta loslaat?
Een deel van de placenta kan losscheuren van de baarmoederwand. Soms is dat een groot deel of zelfs de hele placenta. Hierdoor krijgt de foetus te weinig of geen zuurstof en voedingsstoffen meer, en dat is levensbedreigend.
Wat zijn de resten in de baarmoeder na een miskraam?
Na een miskraam: Soms blijven er na een miskraam resten van de zwangerschap in de baarmoeder, bijvoorbeeld een stukje placenta (moederkoek). De arts kan dat zien met een echo. Een curettage is dan één van de mogelijkheden om dit weg te halen.
Wat zijn de gevolgen van een slechte placenta?
Placenta Insufficiëntie
De placenta werkt niet goed en geeft onvoldoende voedingsstoffen of zuurstof door aan de baby. Dit kan leiden tot matige groei van de baby. In ernstige gevallen kan er een levensbedreigende situatie voor de baby ontstaan. De baby raakt dan ondervoed.
Hoe gevaarlijk is placenta previa?
De hoeveelheid bloed kan erg verschillen: van enkele druppels tot veel bloedverlies met stolsels. Dit laatste kan gevaarlijk voor je zijn. In het ergste geval kun je in shock raken, waardoor jullie baby ook gevaar loopt.
Wat als de placenta niet meer werkt?
Als de placenta heel slecht werkt, kan er zuurstoftekort optreden. Dit heeft uiteindelijk wel ernstige gevolgen voor de baby. Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter.
Wat is de kans dat een baby overlijdt na de geboorte?
Doodgeboorte is de geboorte van een kind dat is overleden tijdens de zwangerschap (intrauteriene vruchtdood) of kort na de geboorte is overleden. Als blijkt dat het kind in de baarmoeder niet meer leeft, kunt u een spontane bevalling afwachten of kan de bevalling worden ingeleid, zodat het kind wordt geboren.
Wat is een regenboog dochter?
Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.
Hoe merk je dat je baby niet meer leeft?
Een miskraam is het verlies van de baby in de eerste zestien weken van de zwangerschap. Je kan dit merken aan bloedverlies en buikpijn. Of doordat tijdens een echo te zien is dat het kindje niet meer leeft. Hoe je deze gebeurtenis ervaart, is persoonlijk.
Wat gebeurt er als de placenta niet geboren wordt?
Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. De gynaecoloog kan met extra medicatie alsnog proberen om de placenta spontaan geboren te laten worden.
Wat is pijnlijker, een keizersnede of een natuurlijke bevalling?
Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede. Een paar weken na de bevalling voelen beide groepen zich evenzeer hersteld.
Hoe pijnlijk is een hysteroscopie?
Bij een hysteroscopie hoeft u niet nuchter te zijn. In principe vindt het onderzoek plaats zonder verdoving. U kunt tijdens het onderzoek wel menstruatie-achtige pijn hebben.
Wat moet een 12-jarige doen als ze zich verveelt?
Wat te doen bij prutoog?