Bloedverlies tijdens de zwangerschap: wat het betekent om vroeg in de zwangerschap te bloeden

Wat betekent een beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Mick de Bruin LLM  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.5/5 (58 stemmen)

Vaak zijn die onschuldig. Bij ongeveer de helft van de vrouwen die in de eerste 13 tot 14 weken van hun zwangerschap bloedverlies hebben, is dit geen miskraam en blijft de zwangerschap goed gaan. Als je langer dan 6,5 week zwanger bent en helderrood bloedverlies hebt, kan een echo zinvol zijn.

Is het normaal om bloedverlies te hebben tijdens de zwangerschap?

De baarmoedermond is in de zwangerschap meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan er spontaan of na geslachtsgemeenschap bloedverlies optreden. Dit bloedverlies is pijnloos en vaak kortdurend. Soms kan het slijmvlies van de baarmoederhals uitgroeien naar de baarmoedermond.

Welke kleur heeft miskraam bloed?

In het begin heeft u weinig bloedverlies. Dit bloedverlies kan enige dagen duren. Als de miskraam doorzet, dan verliest u meestal veel helder rood bloed.

Is een gesprongen bloedvaatje tijdens de zwangerschap normaal?

Een gesprongen bloedvaatje in de baarmoedermond: Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond meer doorbloed dan normaal, waardoor soms bloedverlies kan optreden, vooral na geslachtsgemeenschap. Dit is meestal onschuldig, maar het is verstandig om het te laten controleren.

Kan je veel bloeden en toch zwanger zijn?

In de beginfase van de zwangerschap komt bloedverlies relatief vaak voor. Dit betekent niet altijd dat er iets mis is, je kan toch zwanger zijn en blijven. Ongeveer 20-30% van de vrouwen ervaart bloedverlies tijdens het eerste trimester en veel van deze zwangerschappen verlopen zonder verdere problemen.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat betekent het als ik kleine beetjes bloedverlies heb tijdens mijn zwangerschap?

Vaak zijn die onschuldig. Bij ongeveer de helft van de vrouwen die in de eerste 13 tot 14 weken van hun zwangerschap bloedverlies hebben, is dit geen miskraam en blijft de zwangerschap goed gaan. Als je langer dan 6,5 week zwanger bent en helderrood bloedverlies hebt, kan een echo zinvol zijn.

Wat zijn de symptomen van een vroege miskraam?

Symptomen
  • (hevig) vaginaal bloedverlies.
  • pijn in de onderrug.
  • buikkrampen.
  • vaak nemen ook de zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en borstspanning af.

Is licht bloedverlies met 34 weken zwangerschap normaal?

In de laatste maanden van de zwangerschap opent het bovenste deel van de baarmoedermond zich. Hierdoor kunnen ook/opnieuw bloedingen ontstaan. Soms kan er in korte tijd veel bloedverlies optreden. Dit kan gevaarlijk zijn voor moeder en kind.

Hoeveel bloed kan je verliezen tijdens zwangerschap?

De hoeveelheid bloedverlies kan variëren van wat veegjes tot stolsels. Als het bloedverlies optreedt in de eerste veertien weken van de zwangerschap, kunnen we onderzoeken of er een miskraam dreigt. Daarover gaat deze folder.

Hoe vaak komt een innestelingsbloeding voor?

Ongeveer 20 tot 30 procent van de zwangere vrouwen krijgt een innestelingsbloeding.

Wat moet ik doen als ik bloedverlies heb tijdens mijn zwangerschap?

In het kort. Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Je kunt last hebben van bloedverlies nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog.

Hoe ziet een prille miskraam eruit?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend (een tot vier uur) hevig zijn. Je verliest daarbij ook stolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies). Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding heftig zijn.

Wat is een stille miskraam?

Bij een iets latere miskraam, ook wel 'missed abortion' genoemd, is de groei verder gekomen en is er een embryo zichtbaar bij de inwendige echo. Het embryo heeft echter geen hartactie; dit betekent dat het niet meer leeft en meestal is het embryo ook kleiner dan passend bij de duur van de zwangerschap.

Is bloedverlies halverwege de zwangerschap normaal?

De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap veel meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan soms spontaan of bij geslachtsgemeenschap sneller bloedverlies optreden (contactbloeding). Dit is meestal een onschuldig verschijnsel en heeft geen gevolgen voor de zwangerschap.

Wat is de oorzaak van constant licht bloedverlies?

Heb jij al even last van dagelijks bloedverlies en maak je je zorgen? Ga dan altijd even langs bij je huisarts. Het bloeden kan namelijk ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door onregelmatige ovulaties (eisprongen), vleesbomen of poliepen in de baarmoeder.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Is helder bloedverlies aan het einde van de zwangerschap normaal?

Bloedverlies/slijmprop

Iets bloedverlies tijdens de weeën is normaal, het is een teken dat je baarmoedermond aan het verweken is. Als je veel helderrood bloedverlies hebt (zoals een flinke menstruatie) is dat een reden om ons te bellen.

Kan je veel bloed verliezen en toch zwanger zijn?

We zien vaak wat bloedverlies omdat de baarmoedermond supergoed doorbloed is als je zwanger bent. Een drukke dag, waarbij je veel gesjouwd, gesport of getild hebt, kan dan zorgen voor een gesprongen bloedvaatje in die baarmoedermond.

Wat betekent het als ik lichtroze bloed heb bij het afvegen?

Lichtroze menstruatiebloed

Ook kan lichtroze bloed spotting of innestellingsbloeding zijn, wat een vroeg zwangerschapssymptoom is. Als je extreem lichte menstruaties hebt dan kan je bloed soms roze lijken, omdat er zo weinig bloedverlies is. Dit komt vooral voor wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt.

Wat betekent het als ik tijdens mijn zwangerschap een druppel bloed heb?

In de eerste maanden van je zwangerschap kan er bloed uit je vagina komen. Een paar druppels of meer, zoals toen je nog ongesteld was. Het vruchtje maakt zich vast aan de slijmlaag van je baarmoeder. En graaft zich diep in die slijmlaag.

Hoe voelt een placenta loslating?

Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoe groot het deel is dat heeft losgelaten en hoeveel bloed daarbij wordt verloren. Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.

Is bloedverlies teken van bevalling?

Een beetje bloedverlies of verlies van bloederig slijm is niet zorgwekkend. Het komt van de baarmoedermond en kan een teken zijn dat de bevalling aanstaande is. Bij een beetje slijmerig bloedverlies hoef je niet te bellen, dit is van de slijmprop. Het verliezen van de slijmprop wil niet zeggen dat je ook gaat bevallen.

Hoe herken je een prille miskraam?

Eerste dag(en): in eerste instantie verlies je maar een klein beetje bloed. Dit neemt toe tot ongeveer de hoeveelheid van een of twee menstruaties. De kleur is meestal helderrood en er kunnen (grote) stolsels tussen zitten.

Wat zijn de voortekenen van een miskraam na 5 weken?

Hoe voelt een miskraam na 5 weken

Meestal voelt het aan als menstruatiepijn. Sommige vrouwen voelen er weinig van en komen erachter door bloedverlies. Andere vrouwen hebben meer pijn en kunnen last hebben van heftige pijnscheuten en buikkrampen. Het voelt bij 5 weken pijnlijk vanwege het samentrekken van de baarmoeder.

Welke week zijn de meeste miskramen?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

Volgende artikel
Waarom geven mensen kritiek?