Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Wat als je rauw ei eet als je zwanger bent?

Gevraagd door: Arthur van de Pol  |  Laatste update: 16 december 2025
Score: 4.3/5 (11 stemmen)

Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.

Wat als je rauwe eieren eet tijdens zwangerschap?

De salmonellabacterie gaat dood bij verhitting boven de 70 graden Celsius. Dat betekent dat rauwe eieren, zachtgekookte eieren of gebakken eieren met een niet gestolde dooier nog salmonella kunnen bevatten. Eet ze daarom liever niet.

Wat als ik tijdens mijn zwangerschap per ongeluk een rauw ei eet?

Rauw of onvoldoende verhit (gebakken, zachtgekookte) eieren of bereidingen op basis van rauwe of onvoldoende verhitte eieren (zelfgemaakte mayonaise, sauzen en crèmes, tiramisu) kunnen een risico op salmonella vormen. Daarom wordt, met name tijdens de zwangerschap, de consumptie van rauwe of onvoldoende verhitte eieren en afgeleide producten afgeraden.

Wat kan er gebeuren als je een rauw ei eet?

Misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn. Het zijn de symptomen van een Salmonella-infectie. Je weet wel, die bacterie die je kan krijgen door rauw vlees en eieren te eten.

Wat gebeurt er als een zwangere vrouw rauwe vis eet?

** Gerookte en rauwe vis kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je baby, zoals listeria. Na verhitting (boven de 75 °C), is het wel veilig om te eten. Hoe lang je het moet verhitten hangt af van hoe dik het stuk is.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat mag je absoluut niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je niet eten/drinken als je zwanger bent?
  • Rauw vlees en rauwe melk. ...
  • Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, rauwe vis zoals haring, rauwe schaar- en schelpdieren zoals garnalen, roofvissen zoals makreel en tonijn.
  • (Producten met) rauwe eieren.
  • Rauwe kiemgroeten zoals Taugé
  • Kaas gemaakt van rauwe melk.

Hoe groot is de kans op listeria tijdens zwangerschap?

De meeste infecties treden in het derde trimester van de zwangerschap op. Het risico op besmetting met de listeria bacterie is gelukkig niet groot. Naar schatting loopt 0.0025% van de zwangere vrouwen deze besmetting op.

Kan een rauw ei kwaad?

Salmonella in eieren

Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood. Eet daarom liever geen rauwe eieren of producten waarin rauw ei verwerkt is zoals zelfgemaakte mayonaise of bavarois.

Is salmonella gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Is besmetting met salmonella tijdens de zwangerschap gevaarlijk? Meestal is een besmetting met de salmonellabacterie niet gevaarlijk voor zwangeren. Soms kan er een infectie in de baarmoeder ontstaan. Dit gebeurt bijna nooit.

Hoeveel eieren mag je eten als je zwanger bent?

Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, vermijd je best rauwe eieren. Eieren bezorgen je gezondheid geen uitdrukkelijke schade, al is het eten van eieren geen must voor je gezondheid. Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes.

Wat als je per ongeluk rauw vlees eet als je zwanger bent?

Mocht je toch per ongeluk rauw vlees of vis hebben gegeten, dan is de kans dat je wat oploopt heel klein, maar je kunt beter geen risico nemen.

Is het veilig om een gevuld ei te eten tijdens de zwangerschap?

Een gevuld ei kan je veilig eten als het hardgekookt is en er geen rauwe vis of rauw vlees in zit. Gebruik geen mayonaise gemaakt met rauwe eieren. Het eten van rauw ei kan leiden tot een voedselinfectie bij jezelf.

Is rauwe vis besmet met listeria?

De hiervoor gebruikte rauwe vis kan besmet zijn met Listeriabacterie. Door de vacuümverpakking is de vis lang houdbaar. Maar tijdens de voorziene houdbaarheidsperiode kunnen bacteriën zich toch verder vermenigvuldigen. Verse gebakken, gegrilde of gepocheerde (ook gerookte) vis is geen probleem.

Waarom geen rauw ei zwanger?

Wanneer je ze beter niet eet

Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.

Hoe snel krijg je symptomen van salmonella?

Klachten bij een infectie met salmonella

Het duurt ongeveer 6 tot 48 uur voordat een salmonellabesmetting klachten veroorzaakt.

Wat als je iets verkeerds hebt gegeten tijdens zwangerschap?

Neem contact op met uw huisarts als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt. U hoeft zich echter geen zorgen te maken als u per ongeluk iets heeft gegeten of gedronken waar u achteraf over twijfelt. De kans dat u door één keer iets verkeerds te eten meteen een infectie oploopt is erg klein.

Mag ik mayonaise eten als ik zwanger ben?

Zelfgemaakte mayonaise op basis van rauwe eieren moet vermeden worden tijdens de zwangerschap. Geef dan liever de voorkeur aan industriële alternatieven op basis van gepasteuriseerde eieren of kies voor versies zonder eieren zodat je het risico op salmonellose en andere voedingsrisico's drastisch vermindert.

Is rauw ei in tiramisu gevaarlijk?

Zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om gerechten te eten waarin ei rauw blijft. Bijvoorbeeld zelfgemaakte tiramisu, bavarois of mayonaise, en rauw beslag zijn risicovolle producten.

Is het veilig om zelfgemaakt ijs te eten tijdens de zwangerschap?

De consumptie van ijs tijdens de zwangerschap is niet verboden zolang het gemaakt is van gepasteuriseerde ingrediënten en je eet het best slechts in beperkte mate. Zelf ijs of sorbet maken kan ook een verstandige keuze zijn, omdat je dan minder suiker kunt gebruiken.

Hoe snel krijg je symptomen van listeria?

De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.

Is salmonella gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.

Wat doet listeria met baby's?

Als ongeboren kinderen via het bloed van de moeder besmet raken kan bij de baby bloedvergiftiging ontstaan. Hierdoor kan de baby te vroeg worden geboren of kan dit (als de infectie eerder in de zwangerschap plaatsvindt) leiden tot een miskraam.

Waarom geen honing zwanger?

Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose?

Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T. gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.

Wat mag je absoluut niet tijdens zwangerschap?

Wat mag je niet als je zwanger bent en wat mag wel?
  1. Roken.
  2. Alcohol.
  3. Sigaretten.
  4. Medicijnen.
  5. Verven.
  6. Te veel bukken en of tillen.
  7. Kattenpoep.
  8. Spa dag.

Volgende artikel
Wat betekent El Shaddai?