4 vreemde gedragingen waar nieuwe ouders op voorbereid moeten zijn (en wat je moet doen als je ze ziet)

Waarom maakt mijn baby kauwbewegingen?

Gevraagd door: ir. Cas van der Heyden MPhil  |  Laatste update: 9 juli 2025
Score: 4.5/5 (51 stemmen)

Nu je baby tandjes krijgt, wordt eten steeds interessanter voor hem. Hij gaat automatisch kauwbewegingen maken en traint zo zelf zijn kaakspieren. Die spieren heeft hij straks nodig om te praten.

Waarom maakt een baby kauwbewegingen?

Die kauwbewegingen vormen een belangrijke eerste stap in de vertering van eten1. Door te kauwen wordt eten namelijk in kleine voedseldeeltjes opgebroken en gemengd met speeksel1. In speeksel zitten vervolgens spijsverteringsenzymen die nodig zijn om het eten af te breken1.

Waarom blijft mijn baby kauwbewegingen maken?

Voor baby's is kauwen een typisch teken dat ze tandjes krijgen en jonge kinderen (tot ongeveer 2 jaar) gebruiken hun mond om de wereld te verkennen. Maar zelfs sommige oudere kinderen ontwikkelen een kauwgewoonte. Dit is niet het kauwen op een lievelingseten of een klein tussendoortje, maar op oneetbare voorwerpen (kleding, pennen, speelgoed) die hen troost bieden.

Waarom maakt mijn baby een knorrend geluid?

De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid en vaak gevuld met speeksel, waardoor het kan klinken alsof je baby snurkt. Dat verdwijnt met het ouder worden. De meest voorkomende oorzaak van 'echt' snurken is natuurlijk een verkoudheid. Als de baby verkouden is, is het niet ongewoon dat hij snurkt.

Waarom maakt mijn baby rare bewegingen met zijn tong?

Waarom klikken baby's met hun tong? Baby's klikken met hun tong omdat ze zich zintuiglijk en motorisch ontwikkelen. Door met hun tong te klikken ontdekken ze hun lichaam en de mogelijkheden ervan. Zo experimenteren ze met mondbewegingen, wat hun motorische vaardigheden stimuleert.

28 gerelateerde vragen gevonden

Waarom wiebelt mijn baby?

Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken.

Hoe herken je een overprikkelde baby?

Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.

Waarom maakt mijn baby gromgeluiden?

Vertrouw op je gevoel. Hoewel de geluiden van je baby soms wat vreemd kunnen klinken, is het goed om te weten dat dit meestal hoort bij de ontwikkeling. Geniet van die schattige kreuntjes, grommetjes en zuchtjes – het is allemaal een teken dat je baby heerlijk ligt te dromen.

Waarom klakt een baby met een tong?

De baby heeft moeite om de tepel met zijn mond vast te houden. Hij laat de borst of fles voortdurend los en kan daardoor met zijn tong klakken. Een te korte tongriem kan zich ook uiten in winderigheid, koliek, reflux, trage gewichtstoename of blaasjes op de lippen.

Hoe herken je verborgen reflux?

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?
  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding.
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken.
  • Tongetje veel naar buiten steken.
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes.

Waarom kauwt een baby op de tong?

Terwijl zuigen een reflex is, is kauwen iets dat je baby moet leren vanaf ongeveer de vierde maand tot rond zijn 1e verjaardag. Een pasgeboren baby is dus in de eerste drie maanden niet in staat om iets anders door te slikken dan melk. Hun tong zal automatisch alle andere soorten voeding wegduwen.

Hoe leer je je baby kauwen?

Moedig je baby aan om te kauwen

Wellicht pureer je het eten nog met een vork tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur. Zo leert je kindje kauwen en zijn tandjes gebruiken. Kauwen is een belangrijke stap als het gaat om de eerste hapjes.

Wat kunnen de oorzaken zijn van kauwproblemen?

Kauwproblemen kunnen vele verschillende oorzaken hebben:
  • Verminderde speekselproductie: een voortdurend droge mond.
  • Ouderdom (spierzwakte)
  • Bijwerkingen van medicijnen, vooral in combinatie met elkaar.
  • Een slecht zittend kunstgebit of tandprothese.
  • Kaakpijn, keelpijn of mondpijn.

Waarom spreidt mijn baby zijn armen?

Als een baby schrikt van een geluid of een onverwachte beweging, wordt als het goed is de reflex van Moro, de schrikreflex, opgewekt. De baby spreidt zijn armen en benen wijd uit, opent zijn handen, spreidt zijn vingers en opent en sluit zijn mond. Ook buigt hij zijn armen en zwaait hij ze naar voren.

Waarom wappert mijn baby veel met zijn armen?

Zwaaien met de armen als schrikreactie

Vooral baby's tot drie maanden laten dit bijzondere babygedrag regelmatig zien. Waarom doet je baby dit? Het is een reflex. Als je baby denkt te vallen, dan wappert je baby met de armen in de hoop dat iemand hem of haar op tijd uit de lucht grijpt, voordat de baby de grond raakt.

Wanneer verdwijnt de Moro-reflex bij baby's?

Zodra de nek van de baby het gewicht van het hoofd kan dragen, zal het afnemen tot minder intense Moro-reflexen. Het gebeurt meestal als ze vier maanden oud zijn. Baby's kunnen alleen hun armen strekken en krullen zonder het hoofd of de benen te bewegen. De Moro-reflex verdwijnt volledig als de baby zes maanden oud is.

Waarom klokt mijn baby tijdens het drinken van de fles?

In sommige gevallen kan een baby de speen van de fles niet goed genoeg vastzuigen, waardoor je een klakkend geluid hoort tijdens het drinken. Dit kan komen door bijvoorbeeld mondmotorische problemen, te weinig kracht of een te kort tongriempje.

Waarom steekt een babytong veel uit?

Tongbewegingen: Een van de subtiele hongersignalen die je baby kan laten zien, zijn tongbewegingen. Je baby kan zijn tong uitsteken, bewegen of zuigen op zijn tong als hij honger heeft. Dit is een natuurlijke reflex die aantoont dat je kleintje op zoek is naar voeding.

Waarom maakt mijn baby een smakkend geluid?

Je baby kan de tepel en tepelhof of de speen niet goed in zijn mond nemen om te drinken en een minder goed vacuüm maken. Je baby gaat dan soms klemmen met de kaken. Je hoort misschien een klikkend of smakkend geluid tijdens het voeden als het vacuüm wordt verbroken. Er komt dan lucht bij.

Welke leeftijd zegt baby mama?

Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.

Hoe weet je of je baby overprikkeld is?

Baby's die snel overprikkeld zijn hebben een gevoelig zenuwstelsel welke minder goed prikkels kan verwerken. Alles wat ze zien, voelen, horen, ruiken en proeven is versterkt. Op het moment dat jouw baby pijn heeft kun je de prikkelbaarheid goed verklaren.

Waarom niet schreeuwen tegen baby's?

Je stemniveau, je houding, het voelt al snel onveilig voor je kind. En op de lange termijn kan schreeuwen tegen je kind leiden tot angst, onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het kan emotionele- en gedragsproblemen tot gevolg hebben, een negatiever zelfbeeld en neerslachtige of depressieve gevoelens.

Hoe herken je stress bij een baby?

Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.

Wat zijn de alarmsignalen bij een baby?

Bijvoorbeeld ontroostbaar huilen of lusteloosheid; • Slecht of niet willen drinken; • Een te lage (lager dan 36°C) of te hoge (hoger dan 38°C) lichaamstemperatuur hebben; • Snel of kreunend ademhalen waarbij de neusvleugels bewegen. Deze klachten worden bij een baby gezien als alarmsignalen.

Waarom sabbelt mijn baby op zijn handjes na de voeding?

Het instinctieve gedrag van baby's na het voeden is fascinerend en vol betekenis. Waarom sabbelen ze op hun handjes nadat ze hun buikjes hebben gevuld? Deze kleine handelingen onthullen diep gewortelde instincten en behoeften die cruciaal zijn voor hun groei.

Volgende artikel
Wat is het syndroom van Capgras?