Krampen tijdens de vroege zwangerschap

Is kramp in de lies een teken van einde zwangerschap?

Gevraagd door: Jennifer Willems  |  Laatste update: 4 juli 2025
Score: 4.6/5 (17 stemmen)

Door de groei van je baarmoeder kan het zijn dat je bandenpijn voelt. Dit zijn vaak pijnlijke steken in je liezen. Vooral aan het begin en einde van je zwangerschap voel je deze banden opgerekt worden en soms kunnen ze bij niezen of een plotselinge beweging een venijnige steek geven.

Is pijn in de liezen een teken van einde zwangerschap?

Indalingsweeën. Wanneer je baby in gaat dalen, rond de 34e week (maar dit kan ook al in de 30e week of juist vlak voor de bevalling) van je zwangerschap, kun je last krijgen van indalingsweeën. Deze weeën voelen als een scherpe, stekende pijn in je liezen of als pijn en kramp in je onderbuik.

Welke 3 kenmerken kondigen het begin van de bevalling aan?

De bevalling kondigt zich op een van de volgende manieren aan, door:
  • het verliezen van bloed of de slijmprop;
  • het breken van de vliezen (en verlies van vruchtwater);
  • regelmatige pijnlijke weeën, voelbaar in de buik en/of onderrug.

Waar beginnen krampen bij de bevalling?

Begin van de bevalling. De kans is het grootst dat de bevalling begint met weeën (90%). Meestal starten de weeën met onregelmatige, lichte en korte krampen die pijnlijk zijn onder in je buik. Naarmate de uren vorderen komen deze krampen steeds sneller achter elkaar, duren ze langer en worden ze langzaam sterker.

Is pijn in de liezen een voorteken van bevalling?

Jouw kindje gaat, als het goed is, 2 tot 4 weken voor de bevalling, indalen in het bekken. Dit kan samengaan met een drukkend gevoel, pijn in de onderbuik en ook stekende pijn in de liezen en vagina. Wat wel fijn is dat je daardoor weer wat meer lucht krijgt omdat jouw kindje ineens een stuk lager komt te liggen.

25 gerelateerde vragen gevonden

Kun je weeën in je liezen voelen?

Voorweeën komen onregelmatig en gaan na een tijdje weer over. Meestal doen ze geen pijn, maar het kan wel gevoelig zijn in je onderbuik en je liezen. Vooral in de laatste weken van je zwangerschap komen voorweeën voor. Voorweeën worden ook wel oefenweeën, harde buiken of Braxton Hicks-weeën genoemd.

Hoe voel je je laatste dagen voor de bevalling?

Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.

Hoe merk je dat je bijna gaat bevallen?

Regelmatige weeën en krampen

Een van de eerste tekenen dat de bevalling begint, zijn regelmatige weeën of krampen. Deze weeën kunnen aanvoelen als hevige menstruatiepijn en worden steeds regelmatiger en intenser. De frequentie van de weeën kan variëren, maar meestal komen ze om de vier tot vijf minuten.

Wat zijn tekenen dat mijn bevalling dagen voorbij is?

Inhoud
  • Extreme vermoeidheid.
  • Een energieboost: het onverwachte symptoom.
  • Verlies van de slijmprop.
  • Je buik is lager: het teken van een naderende bevalling.
  • Vaker de drang om te plassen.
  • Veranderde stoelgang.
  • Begin van de weeën.
  • Rugpijn aan het einde van de zwangerschap.

Wat is vaag voelen voor de bevalling?

Van de hele dag harde buiken voelen tot je opeens heel misselijk kunnen voelen. Als je je met 39 weken zwanger ineens misselijk voelt of last van harde buiken hebt, kan dat een teken zijn dat de bevalling (bijna) begint. Naast harde buiken en zeurende buikpijn, kun je met 39 weken zwanger ook druk van onderen voelen.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

De eerste signalen dat de bevalling gaat beginnen
  • Je kunt merken dat je ineens makkelijker kunt ademen.
  • Je buik kan er anders uitzien, vaak wat lager en meer naar voren gericht.
  • Je kunt meer druk voelen in je onderbuik en bekkengebied wat kan leiden tot een gevoel van zwaarte of zelfs lichte pijn in je bekken.

Wat is rommelen voor de bevalling?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'. Dit rommelen is zeker niet voor niets.

Is de baby actief voor de bevalling?

Is er iets mis als de baby rustig is voor de bevalling? Meestal is er niets aan de hand als een baby kort voor de bevalling weinig beweegt. Maar het is wel belangrijk dat je altijd met je verloskundige of gynaecoloog overlegt als je verminderde kindsbewegingen voelt.

Hoe weet ik dat de bevalling nadert?

10 voortekenen dat je bevalling bijna gaat beginnen
  1. Nesteldrang. Het huis moet spic en span, het beddengoed fris, er mag geen afwas op het aanrecht staan en ook de badkamer moet flink in het sop. ...
  2. Slijmprop verliezen. ...
  3. Bloedverlies. ...
  4. Erge vermoeidheid. ...
  5. Misselijkheid. ...
  6. Steken of menstruatiepijn. ...
  7. Je buik rommelt. ...
  8. Rugpijn.

Waar kan pijn in de lies op duiden?

Liesklachten en liespijn zijn veelvoorkomende klachten, met name onder sporters. Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van liespijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn fracturen, slijtage van het kraakbeen in de heup maar ook een liesbreuk of nierstenen kunnen pijnklachten in de lies geven.

Waar voel je indalingspijn?

Je kunt van het indalen last hebben door stekende pijn in je vagina, pijn in je liezen en een kramperig gevoel in je onderbuik (indallingsweeën) . Lopen gaat na het indalen soms wat lastiger. Je hebt het gevoel te 'waggelen'.

Welke afscheiding is een voorteken van de bevalling?

Door de voorweeën verandert de baarmoederhals en kunt u de 'slijmprop' verliezen. Dat is een slijmerige, soms licht bloederige, afscheiding. Het is een teken dat uw lichaam zich stilaan voorbereidt op de bevalling.

Welk dagdeel begint de bevalling?

Als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond opengaat, is de echte bevalling begonnen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen.

Wat zijn de symptomen van het indalen van de baby?

Bekken drukt: Het indalen kan zorgen voor een zwaar gevoel in het bekken, met stekende pijn in de vagina, pijn in de liezen en krampende pijn in de onderbuik (indalingsweeën). Lopen kan lastiger gaan: Door de druk op het bekken en de veranderde balans kan bewegen moeilijker en ongemakkelijker aanvoelen.

Hoe weet je lichaam dat het tijd is om te bevallen?

Vaak beginnen de weeën binnen een paar uur na het breken van de vliezen, maar dit kan ook een paar dagen duren. Al voor de start van de bevalling, kan je vaak aan je lichaam merken dat het zich voorbereidt. Je kan bijvoorbeeld de slijmprop verliezen (een stukje taai slijm uit je vagina). Ook kan je voorweeën hebben.

Kan je voelen dat je gaat bevallen?

Het duidelijkste teken dat de bevalling is begonnen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze eerste weeën als menstruatiekrampen of als pijn in je onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten. Geleidelijk aan nemen de pijn of de krampen toe en duren ze langer.

In welke week bevallen de meeste vrouwen?

Je bent nog niet bevallen. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen 37 en 42 weken van de zwangerschap.

Hoe voelt rommelen voor de bevalling aan?

Een bevalling begint vaak met wat 'gerommel', willekeurige samentrekkingen van je baarmoeder waar nog geen ritme inzit en die niet heviger worden. Deze voorweeën kunnen ook weer afzakken. Deze activiteit van je baarmoeder geeft nog geen ontsluiting, maar zorgt wel voor het soepel en korter worden van de baarmoedermond.

Hoe bereidt mijn lichaam zich voor op de bevalling?

Aan het einde van een zwangerschap begint je lichaam zich voor te bereiden op de bevalling. Je zou kunnen zeggen dat je alvast gaat oefenen. De spieren van je baarmoeder, die straks nodig zijn voor baringsweeën, zijn bezig met samentrekkingen, nu nog heel onsamenhangend en onregelmatig.

Stoppen weeën als je gaat slapen?

Weeën zijn krachtige en pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. Echte weeën zijn niet te missen; ze verdwijnen niet als je gaat liggen of rusten. Zolang weeën niet regelmatig komen, kunnen de weeën van het ene op het andere moment weer stoppen.