Pijn en krampen tijdens de zwangerschap: wanneer u zich zorgen moet maken | Ouders

Is buikpijn normaal in het derde trimester van de zwangerschap?

Gevraagd door: Elisa Karaca  |  Laatste update: 11 juli 2025
Score: 5/5 (24 stemmen)

In het tweede en derde trimester kun je hier vooral last van hebben. Je buik kan strak of gespannen aanvoelen en meestal ervaar je een krampende of zeurende pijn erbij.

Is aanhoudende buikpijn aan het einde van de zwangerschap normaal?

Als je je met 39 weken zwanger ineens misselijk voelt of last van harde buiken hebt, kan dat een teken zijn dat de bevalling (bijna) begint. Naast harde buiken en zeurende buikpijn, kun je met 39 weken zwanger ook druk van onderen voelen. Dit is het hoofdje van je baby, dat diep in je bekken ligt.

Welke buikpijn is gevaarlijk bij zwangerschap?

Een beetje buikpijn kan normaal zijn, maar verontrust het je, neem dan contact op. Zo kan pijn onder in je buik, net boven je schaambeen, en pijn bij het plassen duiden op een blaasontsteking. Laat je die onbehandeld, dan is er kans op een nierbekkenontsteking en dat kan onder meer een vroeggeboorte veroorzaken.

Welke pijn is niet goed tijdens de zwangerschap?

Pijnlijke harde buiken of lage rugpijn

Neem ook contact op als u langer dan 37 weken zwanger bent en harde buiken heeft om de 4 à 5 minuten of vaker, of wanneer u geen rust meer kunt vinden van de pijn. Dit kan het begin van de bevalling zijn.

Is buikpijn normaal 4 weken zwangerschap?

Naast krampen in de buik kunnen vrouwen in de eerste vier weken van de zwangerschap ook andere klachten ervaren, zoals misselijkheid, vermoeidheid en gevoelige borsten. Ook deze klachten zijn normaal en horen bij de zwangerschap.

19 gerelateerde vragen gevonden

Is buikpijn in het derde trimester normaal?

Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen. Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en betekent niet dat de bevalling is begonnen.

Wat is de kans op een miskraam in week 4?

Als je in week 4 van je zwangerschap zit is de kans op een miskraam gemiddeld ruim 12%.

Wat zijn de alarmsymptomen tijdens de zwangerschap?

U hebt vochtverlies. U hebt een pijnlijke harde buik (baarmoedercontracties) of plots hevige buikpijn. De baby beweegt duidelijk minder dan gewoonlijk. U hebt hoofdpijn boven de ogen, u ziet 'bliksemschichten' of u hebt uitgesproken maagproblemen.

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Hoe voelt een placenta loslating?

Hoe erg de gevolgen zijn, hangt af van hoe groot het deel is dat heeft losgelaten en hoeveel bloed daarbij wordt verloren. Een loslatende placenta geeft plotseling heel erge pijn in buik of rug, en er kan ook vaginaal bloedverlies zijn.

Is een gespannen buik in het derde trimester normaal?

Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich op de bevalling voor te bereiden.

Wat moet je doen als je buikpijn hebt tijdens zwangerschap?

Wat kun je doen tegen de pijn in je (onder)buik tijdens de zwangerschap?
  • Neem een warm bad om je te ontspannen.
  • Leg een warme kruik of voedingskussen tegen je buik aan.
  • Vraag of iemand je buik of onderrug lichtjes wil masseren.
  • Mocht je nog steeds veel pijn ervaren. Dan kun je een paracetamol innemen.

Wat zijn zwangerschapsvergiftiging symptomen?

Je plotseling misselijk bent en/of braakt na de 20 weken zwangerschap. Je last hebt van pijn in je bovenbuik aan de rechterkant en je het gevoel hebt dat er een strakke riem rondom je middel wordt aangetrokken. Je last krijgt van kortademigheid.

Wanneer moet ik bellen met buikpijn tijdens mijn zwangerschap?

Je móet ons bellen wanneer:

De buikpijn te hevig is of maar voort blijft duren. Je pijn hebt tussen de schouderbladen. Je koorts krijgt (rectale temperatuur van 38 graden of meer) Je ongerust bent.

Wat is de oorzaak van blijvende buikpijn tijdens de zwangerschap?

Als je vermoedt dat de buikpijn tijdens je zwangerschap een serieuze, medische oorzaak heeft, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige. Het is belangrijk dat je in elk geval contact opneemt met je huisarts of verloskundige als je buikpijn hebt in combinatie met: aanhoudende of ernstige pijn.

Hoe voelt indalingspijn?

Indalingsweeën kunnen voelen als menstruatiekrampen, zeurende pijn in je onderbuik of een trekkerig gevoel, alsof je ongesteld moet worden. Ook kun je scherpe steken of trekkende pijn voelen in je buik, liezen of vagina. Sommige vrouwen hebben er ook harde buiken bij.

Wat vergroot de kans op een miskraam?

Bij hogere leeftijd, hogere kans op miskraam.

Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5-6 zwangerschappen in een miskraam. Tussen de 40 en 45 jaar is de kans 1 op 3. De kans neemt dus toe met de leeftijd. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken en alcoholgebruik.

Hoe kan je het beste zitten als je zwanger bent?

Zitten
  • Je voeten en knieën iets naar buiten zetten.
  • Boven op je zitbeenknobbels gaan zitten (recht dus niet extra hol of bol).
  • Je lang maken richting je kruin d.w.z. actief zitten.
  • Je schouders ontspannen.
  • Minimaal (dus heel licht) je onderbuik intrekken.
  • Regelmatig afwisselen met andere houdingen en of bewegingen.

Waar buikpijn bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten bij een zwangerschap buiten de baarmoeder

Wisselende klachten van buikpijn, vaak op de plaats van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat is links of rechts onderin de buik. bloed uit de vagina. Dit komt van het slijmvlies in de baarmoeder.

Welke buikpijn is normaal als je zwanger bent?

In de zwangerschap kun je last hebben van pijn in je buik. Vaak is het een menstruatieachtig gevoel of een scherpe stekende pijn onderin je buik. Dit komt meestal door de groei van je baarmoeder. Er komt veel spanning te staan op de banden en spieren die de baarmoeder op haar plaats houden.

Wanneer moet ik de verloskundige bellen in het derde trimester?

In het derde trimester moet je direct bellen bij tekenen zoals regelmatige weeën, het breken van de vliezen, verminderde foetale bewegingen, of als je helderrood bloedverlies hebt.

Kun je zwangerschapsvergiftiging hebben zonder hoge bloeddruk?

Hypertensie (hoge bloeddruk) is de meest voorkomende aandoening in de zwangerschap en kan ernstige gevolgen hebben voor moeder en kind. HELLP syndroom gaat meestal gepaard met een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) maar kan ook ontstaan zonder hoge bloeddruk.

Welke week zijn de meeste miskramen?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

Hoe lang mag een dode baby in de buik blijven?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt hiervoor 20 weken aan als grens. Als je baby in de buik of tijdens de bevalling overlijdt, ben je waarschijnlijk niet bezig met de officiële term hiervoor. Toch kan het goed zijn om dit te weten, in verband met de termen die medisch zorgverleners gebruiken.

Hoe voelt bandenpijn?

Het voelt dan als een soort menstruatiekramp. Maar rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn voelen als een nare, scherpe pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van de baarmoeder. Die pijn trekt soms door naar de onderrug, schaambot, vagina en de schaamlippen. Het schaambot kan gekneusd aanvoelen.

Volgende artikel
Hoe lang niet persen na bevalling?