Hoeveel bloed verlies je bij een miskraam?

Hoeveel dagen kan een miskraam duren?

Gevraagd door: Fien van den Brink  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.2/5 (39 stemmen)

Vanaf het moment dat je bloedverlies en buikkrampen hebt, duurt het meestal een paar dagen tot je het kindje verliest. Dit kan ook twee weken duren.

Hoe lang mag een miskraam duren?

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het proces duurt, maar in de praktijk mag een miskraam in volle gang niet langer dan een dag duren. Wel kan er nadien nog dagen tot enkele weken wat vaginaal bloedverlies optreden, soms ook met verlies van een stolsel.

Hoe lang kun je last hebben van een miskraam?

Je kunt nog een paar weken last hebben van bloedverlies. Je kunt nog een week buikpijn hebben. Je kunt pijnstillers gebruiken, zoals paracetamol (elke 6 uur 2 tabletten van 500 mg). Zo nodig kun je er een NSAID, zoals naproxen (2 keer per dag 500mg) of ibuprofen (3 keer per dag 400mg) bij nemen.

Hoe ziet een miskraam eruit na 1 week?

Verschijnselen van een miskraam

Meestal is het bloedverlies in de eerste week hevig; twee maandverbanden per dag doordrenkt met bloed. Verder verlies je vaak ook donkerrode gladde bloedstolsels. Vaak krijg je er ook buikpijn bij. Hier heb je meestal het meest last van op de derde dag van het bloedverlies.

Hoe lang duurt een bloeding van een miskraam?

De meeste vrouwen hebben een paar dagen bloedverlies. Soms duurt het bloedverlies langer dan 1 of 2 weken totdat het vruchtje uit je lichaam komt.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet ik zeker dat ik een miskraam heb?

De symptomen van een miskraam zijn helder rood bloedverlies in combinatie met (krampende) buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren of dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Het gaat vaak gepaard met menstruatieachtige of weeënachtige pijn.

Hoe lang thuis na miskraam?

Meestal kan je na een week weer werken, maar het verschilt van vrouw tot vrouw. Het kan langer duren voor je je weer goed voelt. Je kan door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Als je veel bloed hebt verloren, kan dit ook impact hebben.

Wat zijn de symptomen van een stille miskraam?

Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben. Het kan ook zijn dat je geen klachten hebt, maar tijdens een echo ontdekt dat de zwangerschap is gestopt. Er is dan geen kloppend hartje (meer) te zien. Dit heet ook wel een gemiste miskraam (je hebt het niet gemerkt).

Hoe voelt een beginnende miskraam?

Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik. Ook kan het 'zwangerschapsgevoel' opeens verdwijnen.

Hoe herken je een mislukte innesteling?

Bij een mislukte innesteling wordt namelijk ook (net zoals de bevruchte eicel, ook) het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit lijkt dus op een 'gewone' menstruatie. Je zou dit ook een vroege miskraam kunnen noemen, je zou dit kunnen herkennen doordat je menstruatie later begint dan je zou verwachten.

Wat mag je niet doen na een miskraam?

Adviezen in de eerste 2 weken na een miskraam
  • geen tampons gebruiken (wel maandverband) Je kunt nog 2 weken last hebben van een beetje bloedverlies.
  • geen seks hebben (niks in je vagina)
  • niet in bad gaan (douchen mag wel)
  • niet zwemmen.
  • niet in de sauna.

Welke week zijn de meeste miskramen?

De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e week van de zwangerschap. In die eerste 12 weken moeten alle vitale lichaamsdelen en organen zich ontwikkelen. Als dat niet goed gaat (bijvoorbeeld doordat de celdeling in een belangrijk orgaan verkeerd gaat) kan het gebeuren dat het vruchtje niet meer levensvatbaar is.

Wat zijn de tekenen van een vroege miskraam?

Symptomen
  • (hevig) vaginaal bloedverlies.
  • pijn in de onderrug.
  • buikkrampen.
  • vaak nemen ook de zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en borstspanning af.

Hoe lang duurt buikpijn bij een miskraam?

Vrouwen omschrijven een miskraam ook weleens als een mini bevalling. De buikpijn ontstaat doordat de baarmoeder samentrekt om het zwangerschapsweefsel uit je lichaam te krijgen. De pijn houdt over het algemeen een paar minuten aan, zakt af en komt later weer terug. Dit kan een paar uur duren.

Kun je werken met een miskraam?

Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.

Hoe kan ik afscheid nemen van een miskraam?

Om goed afscheid te kunnen nemen kan het helpen om herinneringen te verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (eerste) echoplaatje of een knuffeltje. Ook kan het helpen als je het kindje/vruchtje kunt zien na de miskraam. Jullie bepalen zelf welke herinneringen je wilt hebben aan deze miskraam.

Wat zijn de voortekenen van een miskraam?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en lichte buikpijn. Deze pijn lijkt op menstruatiepijn. Maar soms heeft iemand weinig klachten en merkt (bijna) niets van de miskraam. Het bloedverlies kan dan wat bruinachtig zijn.

Kan een miskraam meerdere dagen duren?

Het verloop van een miskraam kan per vrouw sterk verschillen. Meestal is er aanvankelijk weinig bloedverlies dat enige dagen tot wel 2 weken kan duren. Als de miskraam 'doorzet' krijg je geleidelijk aan een krampende pijn in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe, zoals bij een hevige menstruatie.

Wat zijn de symptomen van een incomplete miskraam?

Aanhoudende klachten: als u na een spontane miskraam of curettage krampende pijn en/of zeer veel bloedverlies blijft houden, wijst dit op een incomplete miskraam. Een restant van de zwangerschap is dan in de baarmoeder blijven zitten.

Hoe lang mag een dode baby in de buik blijven?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt hiervoor 20 weken aan als grens. Als je baby in de buik of tijdens de bevalling overlijdt, ben je waarschijnlijk niet bezig met de officiële term hiervoor. Toch kan het goed zijn om dit te weten, in verband met de termen die medisch zorgverleners gebruiken.

Hoe ziet een miskraam eruit in 1 week?

Dit ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje met een vlezig omhulsel, dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Wanneer het vruchtje is uitgestoten, nemen het bloedverlies en de buikpijn geleidelijk af. En na 1 week voel je je meestal lichamelijk al aanzienlijk beter.

Waarom voel ik me ineens niet meer zwanger?

Het niet ervaren van symptomen kan het gevoel geven dat de zwangerschap niet echt is. Dit komt vaak voor, vooral in de eerste maanden wanneer de buik nog onopvallend is. Met de tijd zullen hormonale veranderingen, zoals de groei van de baarmoeder of de ontwikkeling van het embryo, duidelijker worden.

Hoeveel dagen rust na miskraam?

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal. Je menstrueert dan vaak ook weer.

Hoe lang ziekmelden bij miskraam?

Als je tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap een miskraam krijgt, dan kun je je ziekmelden. Dit doe je zoals het in jouw bedrijf normaal is.

In welke week komt een miskraam het meest voor?

In welke weken komen miskramen met meest voor? Zo'n 90 procent van alle miskramen vindt plaats in de eerste 16 weken van de zwangerschap. En binnen deze periode valt 90 procent in de eerste 12 weken.

Vorige artikel
Wat betekent JOMO?
Volgende artikel
Welk compliment geef je een man?