Tekenen en symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Hoe voelt pijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Gevraagd door: Nadia Kleine Pier  |  Laatste update: 12 juli 2025
Score: 4.4/5 (29 stemmen)

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Waar buikpijn bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten bij een zwangerschap buiten de baarmoeder

Wisselende klachten van buikpijn, vaak op de plaats van de buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat is links of rechts onderin de buik. bloed uit de vagina. Dit komt van het slijmvlies in de baarmoeder.

Heb ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschapstest?

Je krijgt eerst een bloedonderzoek. In het bloed bepalen we de hoogte van het zwangerschapshormoon: het HCG. Is de uitslag hoger dan 5000? Dan heb je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Waarom is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet te zien op de echo?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.

Wanneer kan ik afwachten op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

U kunt afwachten wanneer: u weinig of geen buikpijn heeft; de hoeveelheid zwangerschapshormoon hCG in uw bloed laag is; er op de echografie geen afwijking, verdikking van de eileider of vocht in uw buik te zien is.

24 gerelateerde vragen gevonden

Hoe snel merk je buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treden meestal op tussen de vijfde en de twaalfde week van de zwangerschap. Wanneer de klachten beginnen, hangt onder andere af van de plaats waar de bevruchte eicel zich innestelt.

Wat voel je bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Is een zwangerschapstest positief bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Weet je nog niet (zeker) of je zwanger bent, dan doe je een zwangerschapstest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de zwangerschapstest positief. Denkt de huisarts of verloskundige dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt? Dan overlegt hij/zij direct met de gynaecoloog.

Hoe herken je een vroege miskraam?

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.

Hoe voelt bandenpijn?

Het voelt dan als een soort menstruatiekramp. Maar rond de twintig weken zwangerschap kan bandenpijn voelen als een nare, scherpe pijn in de onderbuik of aan de zijkanten van de baarmoeder. Die pijn trekt soms door naar de onderrug, schaambot, vagina en de schaamlippen. Het schaambot kan gekneusd aanvoelen.

Is pijn in de linker eierstok een symptoom van innesteling?

Krampen bij de innesteling zijn een vroeg symptoom van zwangerschap, maar vaak worden ze verward met menstruatiekrampen. Pijn in de eierstokken door innesteling uit zich in buikkrampen, hoewel deze niet zo hevig zijn en ook snel weer verdwijnen. Een lichte vaginale afscheiding kan eveneens optreden.

Kun je negatief testen bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Het gaat om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het eitje nestelt zich dan buiten de baarmoeder en kan niet uitgroeien tot een baby. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan voor gevaarlijke complicaties zorgen. Meestal is de zwangerschapstest bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap positief.

Wat is een zol zwanger?

Soms zijn er bij echoscopisch onderzoek geen aanwijzingen voor een normale zwangerschap of een miskraam en onduidelijk of er een EUG is. Dan spreekt men van een zwangerschap van onbekende lokalisatie (ZOL).

Waar zit je baarmoeder links of rechts?

Je baarmoeder ligt onder je schaambeen. Daarom kun je de baarmoeder niet voelen. Aan je baarmoeder zitten links en rechts je eileiders en eierstokken.

Hoe krijg je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap weg?

Er zijn 3 behandelingen, namelijk:
  • Afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf opruimt. Om dit te controleren kun je elke week bloedonderzoek laten doen. ...
  • Een injectie met een medicijn (methotrexaat). ...
  • Een operatie: de eileider waar het zwangerschapsweefsel in zit wordt weggehaald, of alleen de bevruchte eicel.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensvatbaar?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet levensvatbaar.

Hoe merk je dat je endometriose hebt?

Klachten en symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn, rugpijn, blaas- en darmproblemen, vermoeidheid, pijnlijke geslachtsgemeenschap en vruchtbaarheidsproblemen. De ernst en hoeveelheid van deze klachten kunnen per persoon verschillen.

Wat zijn enkele minder bekende zwangerschapssymptomen?

Je kunt enkele minder vaak voorkomende symptomen hebben die op een zwangerschap kunnen wijzen, zoals:
  • neusbloedingen;
  • acne;
  • een sterker reukvermogen;
  • een metalige smaak in de mond;
  • vaginale afscheiding;
  • kortademigheid;
  • congestie.

Is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zien op een echo?

Als een bevruchte eicel buiten de baarmoeder groeit, is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kunt constant een beetje buikpijn hebben en/of bloed uit je vagina. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan nooit doorgroeien tot een baby. Je krijgt een echo en bloedonderzoek.

Is loze aandrang normaal tijdens de zwangerschap?

Aan het einde van je zwangerschap moet je vaker plassen, ook 's nachts. Dit is op zich normaal, omdat de baarmoeder meer op je blaas drukt. Extreem vaak moeten plassen of loze aandrang hebben kan ook duiden op een blaasontsteking. Hier ben je namelijk vatbaarder voor tijdens je zwangerschap.

Wat is de kans op zwangerschap bij een beschadigde eileider?

Als één van de twee eileiders verstopt of ziek is, kunt u nog wel spontaan zwanger worden. Als beide eileiders dicht of ziek zijn, dan zijn de kansen op een zwangerschap veel kleiner. Het kan ook gebeuren dat een eicel wel bevrucht wordt, maar de baarmoederholte niet kan bereiken.

Wat betekent mola zwangerschap?

Een molazwangerschap is een zeldzame aandoening waarbij er iets misgaat bij de bevruchting. Bij een molazwangerschap groeit alleen de moederkoek en is er geen baby. In het begin lijkt een molazwangerschap op een gewone zwangerschap. Maar later kunt u last krijgen van bloedingen en uw buik groeit sneller dan normaal.

Hoe kwam je achter een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Dit gebeurt met een urinetest. Wanneer u zwanger blijkt te zijn, zal de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog of een echoscopist. Met een vaginale (inwendige) echo kan de gynaecoloog zien of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt.

Wat is de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Ongeveer 1,5 à 2% van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. De meeste treden op bij vrouwen tussen 25 en 34 jaar. In ongeveer 95 à 98% van de gevallen nestelt het vruchtje zich in de eileider. Andere mogelijke (maar zeldzame) plaatsen zijn de baarmoederhals, eierstokken of buikholte.

Wat is een cryptische zwangerschap?

Miraculeuze zwangerschap

Die verkopen deze oplichterij onder de naam 'cryptische zwangerschap'. Het is eigenlijk een medische term die wordt gebruikt als vrouwen pas laat in hun zwangerschap erachter komen dat ze zwanger zijn.