20 weken zwanger - wat kun je verwachten?

Hoe voelt een miskraam bij 20 weken?

Gevraagd door: Merel Mol BA  |  Laatste update: 13 juli 2025
Score: 4.3/5 (69 stemmen)

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. Voortekenen van een miskraam kunnen zijn: buikpijn zoals bij een ongesteldheid, bloedverlies of het afnemen van zwangerschapsverschijnselen.

Wat kan er misgaan na 20 weken zwangerschap?

Eén op de twintig zwangere vrouwen krijgt te maken met het HELLP-syndroom of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Meestal treedt dit pas na de 20e zwangerschapsweek op. De gevolgen kunnen soms ernstig zijn, vooral als het zich vroeg in de zwangerschap voordoet of als de symptomen ernstig zijn.

Wat zijn de symptomen van een miskraam bij 20 weken zwangerschap?

Klachten en symptomen

Een miskraam begint meestal met bloedverlies en lichte buikpijn. Deze pijn lijkt op menstruatiepijn. Maar soms heeft iemand weinig klachten en merkt (bijna) niets van de miskraam. Het bloedverlies kan dan wat bruinachtig zijn.

Hoe herken je een vroegtijdige miskraam?

Verschijnselen bij een dreigende miskraam

Soms nemen zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid af vlak voor een miskraam. Daarnaast kunnen vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn bij een jonge zwangerschap de eerste tekenen zijn van een dreigende miskraam.

Hoe ziet een baby van 20 weken eruit?

Je baby in week 20

Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram. De kleine is volop in de groei. Dat is het belangrijkste waar het zich mee bezig houdt in de baarmoeder. Ondertussen is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst 20 keer per 24 uur!

24 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de symptomen van een miskraam in week 4?

Miskraam 4 weken verloop
  • Het begint meestal met een beetje bloedverlies. ...
  • Wanneer het in week 4 doorzet dan verloopt het vervolgens vaak met veel bloed verlies. ...
  • In sommige gevallen kan het voorkomen dat er ook stolsels (klonten bloed) vrijkomen.
  • Verder verloopt het in week 4 van de zwangerschap soms met pijngolven.

Hoe lang mag een dode baby in de buik blijven?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt hiervoor 20 weken aan als grens. Als je baby in de buik of tijdens de bevalling overlijdt, ben je waarschijnlijk niet bezig met de officiële term hiervoor. Toch kan het goed zijn om dit te weten, in verband met de termen die medisch zorgverleners gebruiken.

Wat zijn de symptomen van een stille miskraam?

Een miskraam kan langzaam op gang komen, maar je kan ook direct veel bloedverlies en buikpijn hebben. Het kan ook zijn dat je geen klachten hebt, maar tijdens een echo ontdekt dat de zwangerschap is gestopt. Er is dan geen kloppend hartje (meer) te zien. Dit heet ook wel een gemiste miskraam (je hebt het niet gemerkt).

Wat voel je als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?

Klachten bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan. Vaak heb je ook schouderpijn en het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt.

Hoe groot is de kans dat de 20 weken echo niet goed is?

De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 60 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking. De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.

Kan een baby van 20 weken overleven?

De overlevingskans van baby's die onder de 24 weken worden geboren is erg klein en de kans op complicaties erg groot. Heel soms zijn er baby's die niet opgeven en het onverwachts goed blijven doen. Kes is zo'n bijzondere uitzondering.

Kunnen je vliezen breken bij 20 weken?

PROM vóór de 24 weken zwangerschap? In sommige gevallen breken de vliezen al voordat het kind levensvatbaar is, dus vóór de 24e week van de zwangerschap. In die gevallen blijft u, als u verder geen klachten heeft, thuis.

Wat zijn de eerste tekenen van een miskraam?

Het is mogelijk dat je binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding krijgt. Een miskraam geeft vaak pijn, zoals bij een menstruatie of een weeënachtige pijn in de onderbuik. Ook kan het 'zwangerschapsgevoel' opeens verdwijnen. Je hebt bijvoorbeeld geen gespannen borsten meer en de ochtendmisselijkheid is weg.

Hoe ligt een baby in de buik na 20 weken?

Bij 20 weken ligt de helft van alle baby's met het hoofd beneden en de andere helft met de billen beneden. Ook bij 30 weken ligt ongeveer 30% nog met de billen naar benden. Lag je baby eerst nog met het hoofdje boven in de buik? Rond 32 weken gaan de meeste baby's met hun hoofd naar beneden draaien.

Wat wordt gecontroleerd bij een 20 weken echo?

Structureel Echoscopisch Onderzoek. Met de 20 wekenecho kijken we of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je ongeboren kindje. Ook controleren we of je kindje genoeg groeit en of er voldoende vruchtwater is. Verder kijken we hoe de organen van je kindje zich ontwikkelen.

Wat voel je als je baby niet meer leeft?

De eerste tijd is vaak onwerkelijk. In uw lichaam verandert er meestal niets. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat het kindje toch nog beweegt. Veel vrouwen voelen zich door hun lichaam in de steek gelaten (“Waarom heeft mijn lichaam niet laten merken dat er iets mis was?”).

Waarom voel ik me ineens niet meer zwanger?

Het niet ervaren van symptomen kan het gevoel geven dat de zwangerschap niet echt is. Dit komt vaak voor, vooral in de eerste maanden wanneer de buik nog onopvallend is. Met de tijd zullen hormonale veranderingen, zoals de groei van de baarmoeder of de ontwikkeling van het embryo, duidelijker worden.

Is het normaal om je uitgeput te voelen na een miskraam?

Veel vrouwen voelen zich moe en uitgeput na een miskraam. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. 1 tot 6 weken na de miskraam kun je nog wat bloedverlies en bruine afscheiding hebben. Na 4 tot 6 weken zijn de hormoonspiegels meestal weer normaal.

Hoe weet je of je foetus nog leeft?

Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.

Waarom overlijdt een baby in de buik?

Het bevallen van een doodgeboren kind (bij een amenorroeduur van meer dan 20 weken) is het vaakst te wijten aan obstetrische omstandigheden, gevolgd door overlijden van het kind door abnormaliteiten aan de placenta.

Wat is een regenboog dochter?

Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.

Wat zijn de cruciale weken van de zwangerschap?

De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen. Het zenuwstelsel wordt aangelegd tussen de vijfde en zevende week van je zwangerschap, het hartje klopt al na ongeveer vijf tot zes weken. De foetus is dan nog maar 4 millimeter lang.

Waarom zijn mijn zwangerschapssymptomen ineens verdwenen?

Zwangerschapssymptomen kunnen tijdens de zwangerschap ook ineens verdwijnen. Aan het begin van je zwangerschap zal de concentratie hCG stijgen tot een piek bij 8 weken waarna het weer afneemt. Daarmee kunnen zwangerschapssymptomen verminderen of zelf helemaal verdwijnen.

Hoe voel je een miskraam aankomen?

Vaginaal bloedverlies en licht menstruatieachtige pijn kunnen het eerste teken van een miskraam zijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen vanzelf op gang.

Volgende artikel
Wat zegt Allah over vertrouwen?