Wat u kunt verwachten bij een beenmergonderzoek | Cancer Research UK

Hoe lang pijn na beenmergpunctie?

Gevraagd door: Rens Sam  |  Laatste update: 8 juli 2025
Score: 4.9/5 (9 stemmen)

U kunt na het onderzoek een beurs gevoel houden op de plaats van de punctie. Dit is normaal en trekt na enkele dagen vanzelf weer weg. De kans op deze napijn is groter wanneer er tijdens het onderzoek een pijpje bot is weggenomen (beenmergbiopt). U kunt een paracetamol innemen tegen de pijn.

Waarom doet beenmergpunctie pijn?

Dat kan even pijnlijk zijn, omdat ook de buitenkant van het bot, het botvlies, verdoofd moet worden. Daarna zuigt de arts, physician assistant of verpleegkundig specialist met een dunne naald wat beenmerg op uit het borstbeen of de bekkenkam. Dit opzuigen duurt een paar seconden en kan een vreemd gevoel geven.

Hoe voel je je na een beenmergpunctie?

Bijwerkingen. Tijdens het onderzoek kunt u een pijnlijk/drukkend gevoel ervaren. Ook kunt u nog enige dagen last houden van een beurs gevoel op de plaats waar de punctie plaats vond. U mag zonodig paracetamol gebruiken, tenzij uw arts hier bezwaar tegen heeft.

Kan een beenmergpunctie met een roesje?

Beenmergpunctie onder een “roesje”

In uitzonderlijke gevallen kan in overleg met uw arts/Physician Assistant ervoor gekozen worden om een beenmergpunctie onder een roesje (slaapmiddel) te ondergaan.

Wat is de nazorg na een beenmergpunctie?

Na het onderzoek

U mag na de punctie gewoon alle dagelijkse werkzaamheden doen. Na 24 uur kunt u de pleister weghalen. De prikplek kan beurs aanvoelen, zoals een blauwe plek. Als u pijn hebt, kunt u paracetamol innemen.

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang heb je last van een beenmergpunctie?

U kunt na het onderzoek een beurs gevoel houden op de plaats van de punctie. Dit is normaal en trekt na enkele dagen vanzelf weer weg. De kans op deze napijn is groter wanneer er tijdens het onderzoek een pijpje bot is weggenomen (beenmergbiopt). U kunt een paracetamol innemen tegen de pijn.

Wat is een beenmergziekte?

Beenmergfalen is een verzameling van aandoeningen, waarbij de aanmaak van een of meer cellen van het beenmerg is uitgevallen. Het gaat om uitval van de aanmaak van rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of de bloedplaatjes. Dit kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn.

Wanneer mag ik douchen na een beenmergpunctie?

Na het onderzoek

De verpleegkundige controleert of er geen nabloeding is. U kunt de pleister thuis verwijderen. Na het onderzoek kunt u weer normaal autorijden, douchen en werken. U kunt last houden van een beurs gevoel op de punctieplaats.

Waarom moet je naar een hematoloog?

Als je een vorm van bloedkanker hebt, ben je onder behandeling bij een hematoloog. Dat is een medisch specialist die heeft doorgeleerd voor ziektes van het bloed, de lymfeklieren en het beenmerg. Deze specialisatie valt onder Interne geneeskunde.

Hoe lang duurt de uitslag van een punctie van een lymfeklier?

Uitslag. Na de ingreep zal het afgenomen materiaal naar het laboratorium worden opgestuurd voor verder onderzoek. De duur van de uitslag is afhankelijk van het soort materiaal en duurt vaak van enkele dagen tot ongeveer 2 weken.

Hoe lang stil liggen na beenmergpunctie?

Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet je ongeveer 30 minuten op de rug blijven liggen om nabloeden te voorkomen. Nadien kijkt de verpleegkundige het verband na op lekkage. Je mag 3 dagen niet baden of zwemmen en geen zware dingen tillen. Je mag je wel douchen.

Is een beenmergpunctie onder narcose?

Voordat we een beenmergpunctie doen, brengen we uw kind onder narcose, zodat hij niets meer voelt. Na afloop krijgt uw kind een pleister op de heup of op de rug. Het beenmerg brengen we naar het speciale beenmerglaboratorium. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Is een beenmergpunctie nodig bij de diagnose van lymfeklierkanker?

Soms is na de diagnose van lymfeklierkanker een beenmergpunctie nodig. Hieruit blijkt of er kwaadaardige witte bloedcellen in het beenmerg zitten. Om de plaats van het lymfoom te bepalen, is soms extra onderzoek nodig met een MRI-scan.

Kan beenmerg pijn doen?

Naarmate meer beenmerg aangetast raakt, komen er ook meer ziekteverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan: botpijn (vaak in de rug)

Is een beenmergpunctie een operatie?

Een beenmergpunctie is een onderzoek waarbij beenmergcellen worden weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit gebeurt door met een dikke holle naald de beenmergholte aan te prikken. Meestal gebeurt dit in het bekken boven de linker of rechter bil (zelden in het borstbeen).

Is een botbiopsie pijnlijk?

Als de verdoving is ingewerkt, neemt de radioloog met een biopsienaald een stukje weefsel weg. Dit gebeurt een paar keer, om voldoende weefsel te hebben voor een goede diagnose. Het nemen van een biopt kan ondanks de verdoving heel even pijnlijk zijn. Die pijn duurt meestal niet langer dan een paar seconden.

Hoe pijnlijk is een beenmergpunctie?

Ondanks de verdoving kan het verwijderen van een botpijpje ook nog pijnlijk zijn, maar meestal is de procedure vrijwel pijnloos. Als het wel pijn doet, is het belangrijk dit te melden (tijdens het prikken), zodat er extra verdoving aangebracht kan worden.

Wanneer word ik doorverwezen naar een hematoloog?

Onderzoek en diagnose

Bij een vermoeden voor een aandoening in het bloed, wordt doorverwezen naar de polikliniek Hematologie. Daar wordt vaak eerst een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Soms is dat al voldoende om een diagnose te stellen en wordt samen met patiënt een behandelplan gemaakt.

Wat is de meest voorkomende hematologische ziekte?

De meest voorkomende kwaadaardige Hematologische ziekten zijn: acute myeloïde leukemie (AML) acute lymfatische leukemie (ALL) lymfomen.

Hoelang duurt de uitslag van een beenmergpunctie?

Tijdens uw controle bezoek bespreekt de arts de uitslag met u. Meestal duurt het 2 weken voordat de uitslag bekend is.

Wat als je beenmerg niet goed werkt?

De gezonde beenmergcellen worden “aangevallen” door de lymfocyten van het eigen afweersysteem. Door het tekort aan normale bloedcellen ontstaat bloedarmoede, ernstige, soms levensbedreigende infecties en spontane bloedingen.

Waarom nemen ze een beenmergpunctie?

Laboratoriumonderzoek van uw beenmerg kan nodig zijn om vast te stellen of uit te sluiten dat er iets mis is met de aanmaak van uw bloed. Beenmergonderzoek kan ook uitgevoerd worden om het effect van uw behandeling te beoordelen.

Wat is het 70 syndroom?

Autosomaal recessieve spastische paraplegie type 70 is een zeer zeldzaam, complex subtype van erfelijke spastische paraplegie dat zich presenteert in de zuigelingentijd met vertraagde motorische ontwikkeling (i.e. kruipen, stappen) en dat gekarakteriseerd wordt door spasticiteit van de onderste ledematen, verhoogde ...

Wat is het syndroom van Pearson?

Pearson syndroom (ook wel genoemd Pearson's beenmerg pancreas syndroom) is een zeer zeldzame, vaak fatale multisysteemziekte die wordt gekenmerkt door refractaire sideroblastische anemie, in combinatie met vacuolisatie van beenmergvoorlopercellen en exocriene pancreasdysfunctie.

Wat is het voorstadium van leukemie?

Wat is het? Myelum betekent beenmerg, dysplastisch staat voor abnormale ontwikkeling. Dysplastische cellen worden als voorlopers van kankercellen beschouwd. Myelodysplastische syndromen (MDS) zijn een groep kwaadaardige beenmergziekten die aanleiding kunnen geven tot bloedkanker (leukemie).