Zinnige Zorg: Slaaponderzoek (OSAS) gewoon in je eigen bed

Hoe gaat een onderzoek naar slaapapneu?

Gevraagd door: Jay Goedhart  |  Laatste update: 9 juli 2025
Score: 4.9/5 (21 stemmen)

Tijdens een polygrafie meten we uw ademhaling, het zuurstofgehalte van uw bloed en de houding waarin u ligt. Met het onderzoek registreren wij uw slaapgedrag. Wij vragen u deze informatie goed en aandachtig door te lezen, zodat het onderzoek zo goed mogelijk verloopt.

Hoe verloopt een apneu onderzoek?

Om te weten of u ademstops (apneus) in uw slaap hebt, kan een onderzoek worden gedaan met een ApneaGraph. De apparatuur wordt aangesloten op de KNO-poli. Daarna gaat u naar huis. De volgende ochtend komt u terug op de KNO-poli voor het losmaken van de apparatuur.

Hoe word je getest op slaapapneu?

Een polygrafie is de meest gebruikelijke slaapregistratie bij verdenking op het slaap apneu syndroom. Dit onderzoek geeft een indruk van de hoeveelheid apneus tijdens de nacht en de gevolgen hiervan op het nachtelijke zuurstofgehalte in het bloed. De slaapregistratie vindt thuis of in het ziekenhuis plaats.

Hoe wordt slaapapneu vastgesteld?

Om dit te kunnen beoordelen, kan een slaapendoscopie worden gedaan. Zo wordt vastgesteld waar de keel vernauwd is. Voor dit onderzoek wordt u wordt u op de operatiekamer in slaap gebracht door de anesthesist. De KNO-arts kijkt met een scoop wat er bij u in de keel gebeurt terwijl u slaapt.

Welk type onderzoek zou gebruikt worden om slaapapneu te diagnosticeren?

De gouden standaard voor de diagnose is een polysomnografie (PSG), of slaaponderzoek .

37 gerelateerde vragen gevonden

Wat kunt u verwachten van een slaaponderzoek?

Er worden ECG-pleisters op je borst geplakt om je hartslag te meten. Soortgelijke pleisters worden op je benen en armen geplakt om beweging te meten. Ongeveer tien elektroden worden met lijm op je hoofd geplakt om je hersengolven en slaapniveau te meten.

Hoe weetje of je slaapapneu hebt?

Hoe weet je of je slaap-apneu hebt? De huisarts kan denken dat je slaap-apneu hebt door je klachten. Je huisarts stuurt je dan naar een arts die veel weet over zenuwen (neuroloog), een arts die veel weet over slapen (somnoloog), een keel-neus-oorarts of longarts. Heel soms kan de huisarts zelf onderzoek laten doen.

Wat doet een kno-arts bij slaapapneu?

Tijdens het slapen (en snurken) kijkt de KNO-arts met een flexibele endoscoop door de neus in de keel en beoordeeld waar het snurken precies ontstaat. De uitkomst van dit onderzoek bepaalt in belangrijke mate wat voor behandeling mogelijk is.

Hoe diagnosticeren artsen slaapapneu?

Tests om slaapapneu op te sporen zijn onder andere: Nachtelijke polysomnografie . Tijdens deze test wordt u aangesloten op apparatuur die uw hart-, long- en hersenactiviteit, ademhalingspatronen, arm- en beenbewegingen en bloedzuurstofniveaus monitort terwijl u slaapt.

Is 10 stops per uur slaapapneu?

Bij meer dan 10 - 15 apneus per uur spreekt men van het slaap apneu syndroom. Door de ademstilstanden daalt het zuurstofgehalte in de weefsels. De hersenen krijgen een signaal om wakker te worden. Dit wakker worden gebeurt vaak met een schok en de ademhaling komt weer op gang.

Kun je van slaapapneu afkomen?

Slaapapneu is goed te behandelen. Alle behandelingen zijn erop gericht om de kans op ademstops te verkleinen. Zo worden de negatieve gevolgen en belemmeringen die u in het dagelijks leven ervaart, voorkomen. Als u vermoedt dat u slaapapneu heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Wat is de nieuwste behandeling voor slaapapneu?

De tongzenuwstimulator is een kleine pacemaker die onder het sleutelbeen wordt geplaatst. De patiënt kan met een afstandsbediening het systeem voor het slapen gaan aanzetten en bij het wakker worden weer uitzetten.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu overdag?

Symptomen
  • Oververmoeidheid overdag.
  • Vaak wakker worden in de nacht.
  • Vaak naar het toilet gaan in de nacht.
  • Hoofdpijn hebben na het wakker worden.
  • Een slecht geheugen en concentratieproblemen.
  • Stemmingswisselingen.
  • Een droge mond bij het ontwaken.

Hoe kan ik testen of ik slaapapneu heb?

Onderzoek naar slaapapneu
  1. Ze meet een band aan om u buik en bord. Deze banden meten de buikademhaling en de borstademhaling.
  2. U krijgt een metertje om een van uw vingers. Deze meet uw hartslag en uw saturatie - het zuurstofgehalte in uw bloed.
  3. De flowmeter meet in uw neus de ademhaling.

Hoe lang duurt het voordat je lichaam herstelt met slaapapneu?

Bij behandeling van je apneu kan het lichaam in enkele jaren een heleboel herstellen.

Wat doet een longarts bij slaapapneu?

Meer dan de helft van de slaapapneu-diagnoses wordt door longartsen gesteld, ongeveer een derde door KNO-artsen en de rest door neurologen. De longarts schrijft bij mensen met ernstige slaapapneu vaak de beademingstechniek CPAP voor. Hierbij worden de luchtwegen met overdruk opengehouden tijdens de slaap.

Wat merk je als je apneu hebt?

Het slaapapneusyndroom, de officiële benaming van slaapapneu, heeft als symptomen overmatige slaperigheid, hoofdpijn, doorslaapklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen en/of prikkelbaarheid. Als u dus één van deze klachten ervaart, kan het zijn dat u lijdt aan slaapapneu.

Mag ik autorijden met slaapapneu?

Mag ik (blijven) rijden met slaapapneu? U mag rijden als u minimaal 2 maanden succesvol wordt behandeld. Om dit te bepalen, wordt er gemeten hoe vaak uw ademhaling per uur stopt terwijl u slaapt. Als uw score lager is dan 15, dan is uw behandeling succesvol.

Welke arts test slaapapneu?

Uw arts onderzoekt of u slaapapneu heeft. Dit onderzoek heet een polysomnografie of een polygrafie. De Afdeling Klinische Neurofysiologie voert het onderzoek uit. Het onderzoek duurt 1 nacht, terwijl u slaapt.

Kan een slaaponderzoek thuis?

Slaaponderzoek bij vermoeden slaapapneu

Voordat uw arts kan bepalen of u een slaapstoornis heeft, doen we eerst een slaaponderzoek. We meten uw slaap op het moment dat u gewoon thuis, in uw eigen bed ligt.

Wat is slaapanalyse?

Wat is een slaapanalyse? De slaapanalyse is een methode om het gesprek te voeren als start van een slaapcoaching-traject om een breed beeld te krijgen van de slaapproblematiek. Het helpt de zorgverlener om snel de kern van het slaapprobleem bloot te leggen en het slaapprobleem te begrijpen.

Waar kan ik een slaaponderzoek laten doen?

Het is meestal enkel mogelijk dit te laten onderzoeken tijdens een overnachting in de slaapkliniek van het ziekenhuis.

Hoe kom je erachter dat je slaapapneu hebt?

Wat is apneu?
  • ademstops gedurende de nacht.
  • niet uitgerust wakker worden.
  • (luid) snurken.
  • u merkt het niet tijdens het slapen (uw partner vaak wel)
  • slaperigheid tijdens alledaagse zaken, zoals lezen, tv-kijken of autorijden.
  • snel geïrriteerd.

Hoeveel ademstops per uur is normaal?

0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.

Wat zijn de symptomen van slaapapneu bij vrouwen?

Vrouwen vertonen vaak minder specifieke klachten dan mannen met slaapapneu. Veelvoorkomende klachten bij mannen zijn typisch en bekend voor slaapapneu: snurken en ademstops. Vrouwen vermelden daarentegen andere symptomen. Denk aan slapeloosheid, rusteloze benen, depressie, nachtmerries, hartkloppingen en hallucinaties.